RSS

3/302 – Ki ne hagyd a pisztáciát

28 jún

Bud Spencer is meghalt, hát most már ki lesz a vízlovakkal. A rossebbe, hogy folyton temetünk valakit vagy valamit.

Ez a hír meg minden más, amit gyermekkorom régi szemétdombjából felidézett, eleve nem jött jókor. Szinte minden alkalommal, amikor hirtelen és párosan eljön a várakozás ideje meg a nyomasztó gondolatoké, az önsajnálat kivédésére “rontsunk neki, verjük szét és rakjuk össze újra” tervekbe menekülök. Ez nyilván nem a ruházkodásról szól, ahhoz nem kell az önsajnálat fenyegető árnya – ha észrevettétek, mostanság átlagban minden hétre jut egy újracucc-poszt. Nézettségemben és a hozzászólások számában erős befolyásoló tényezőként vannak jelen a gatyák, a macskafotók és az újracucc-posztok, a nézettségért meg bármit, ugye. Valószínűleg az utazgatások is segítenek, ami elég rossz hír, minekutána nemigen megyek sehová. Mindenesetre az idei június máris a blog történetének legtöbb kattintást megért hónapja, pedig van még belőle három nap. Köszi.

Na de visszatérve a kiindulópontra: az ilyen várakozós-nyomasztó pillanatokban nem ruhák meg paplanhuzatok vannak programon, hanem rendszerint a lakás. Egy háromszintes gilisztában lakom, amit tizennyolc éve építettek egy olyan család számára, akik mi sose lettünk, mert nem lehettünk: apa, anya, kettő gyerek. Ez utóbbiak, ha a ház alaprajzát nézem, különneműeknek és már születésükkor iskoláskorúaknak lettek tervezve, akik két külön kicsi szobában laknak, nem gurulnak le a lépcsőn még akkor sem, ha éjjel totyognak ki pisikélni, és reggelenként közelharcot vívnak a mosdóhasználatért. A fürdőszobám akkora, mint egy bálterem (ez télen, amikor lehetetlen befűteni az egészet, különösen kedves körülmény), meg persze ott a két mosdó mintegy mementóul arra, hogy “na ugye, lehetett volna itt reggelenként csúcsforgalom, de nincs, hehe”. Nem a fürdőszoba az egyetlen gondom, persze: az előszoba túl kicsi, a hideg alagsor lezárhatatlan, a lépcsők balesetveszélyesek, az amerikai konyha még ideiglenesen is szeparálhatatlan, ha nem akarod, hogy a vendégeid az asztal mellől lássák a vacsorakészítés romjait. Minden fal, amit esetleg ki lehetne ütni, hogy jobban az igényeinkhez formálhassam a lakást, vagy a födémet tartja, vagy pedig víz- és egyéb vezetékek futnak benne. A maga módján persze az az igazán vicces és dühítő (számomra), hogy semmi sem indult komolyan romlásnak, hogy léphessek egyet – azt szoktam mondogatni, hogy szarból várat mindig bátrabban építek, mint nem túl jó várból igazán jó várat. Paplanhuzatból ruhát bármikor, de ezt a tarkabarka gyönyörűséget azért nem vettem fel már másfél éve, mert arra vár, hogy megkurtítsam az ujját, és félek, hogy elbaltázom. Úgyhogy a lakásban is ez érvényes: egy csomó mindenhez félek hozzányúlni, mert mi van, ha rosszabb lesz, mint eddig volt. Például a konyhai falicsempe kivételével az összes hidegburkolatot utálom, de természetesen ezek nagyrésze még tizennyolc év után sincs annyira leharcolva, hogy ok legyen a lecserélésükre.

Az ok ezúttal sem a csempe állapota, én vagyok az ok. Besokalltam. (Már sokadjára ugyan, de ezúttal legalább annyira, mint amikor a “fessük át a nappalit, MOST” állapota köszöntött be tíz évvel ezelőtt, és mindenkit mentsen meg az ég az én ilyen jellegű besokallásaimtól, mert a nappali is ki lett festve, de mint a vöcsök.) Mostanra már igen nyilvánvalónak tűnik, hogy itt maradunk ebben a kuplerájban in aeternum, túl sok a holmink és túl nehezen mozdulunk. Oscar Wilde mondta állítólag a halálos ágyán: “Megöl ez a tapéta. Valamelyikünknek mennie kell.” Hát így vagyok én most a fürdőszobámmal, és mivel én nem mehetek, neki kell elindulnia abba az irányba, amerre én noszogatom. Úgyhogy elkezdtem szanitereket és “hogyan fessük le a csempét házilag” cikkeket nézegetni. Az Úr legyen hozzánk irgalmas.

Bár lehet, megússzuk annyival is, hogy végre megkurtítom azt a nyavalyás ruhaujjat.

3.302

A mai nap főfeladatául amúgy jövendő szakdolgozóimmal van találkozóm, akik már három hónappal a témabejelentő lap leadása előtt konzultálni akarnak, és ehhez még akár Szentendrére is hajlandóak elutazni bölcs szavaimat meghallgatandó. Nyugi, már két éve tanítom őket, nem fognak megijedni.

 
6 hozzászólás

Szerző: be 2016/06/28 hüvelyk eská, nyár

 

6 responses to “3/302 – Ki ne hagyd a pisztáciát

 1. Milda

  2016/06/28 at 08:58

  Először is: nem is giliszta az a ház, csak egy kicsit hosszúkás:-),ha középen lenne a lépcső, egyáltalán nem éreznéd téglalap alakúnak. Annyira.
  Másodszor is: szerintem a csempefestés házilag akció csak a DIY magazinokban néz ki jól. Én is ezért nézegetem a negyven éves panelcsempét:-) Bár beléd több bátorság szorult mint belém:-)), úgyhogy hajrá, majd tegyél fel képet, hogy sikerült…..
  Harmadszor is: fuss neki annak a ruhaujjnak, hátha megnyugtat. A lakásátalakítás sokkal nagyobb kupival és stresszel jár. Tapasztalat. (Igaz, nem tudok varrni, úgyhogy ruhaujjat sem kurtítottam még. Lehet, hogy számomra az lenne a nagyobb stressz….)

   
  • mák

   2016/06/28 at 09:05

   Lehet, hogy nem fog olyan jól kinézni, mint egy DIY magazinban, de legalább _más_ lesz. Mostanra már tényleg az is jobb opciónak tűnik, mint a régit nézegetni.

    
 2. kingha

  2016/06/28 at 09:01

  milyen ismerős állapot. csak én a friss-kis-lakással vagyok így. mert tudod sok a holmink [könyvek, dossziék, textilek], amióta összebútoroztunk … pl. a régi mosógép a “az előszobaszekrény”, és ha napi 3 órát takarítanék mindennap, akkor jutnék a dolgok végére, mondjuk egy hónap alatt – és ez nagyon frusztráló.
  már forradalmi megindulásaim sincsenek … csak ha macskaszőrt kell takarítani.

   
  • mák

   2016/06/28 at 09:07

   Én is el tudnék itt takarítgatni napi három órát egy hónapig, hogy aztán újabb egy hónap alatt teljesen eltűnjön az eredménye…

    
 3. Gyöngyösi Csilla

  2016/06/29 at 13:28

  Én szeretem, ha alakítani kell valamit, még ha kupi is van vele, szeretem az új, más dolgokat, szóval szerintem az, hogy unod, tökéletesen jó indok. Ha nem ütköznék olyan erős ellenállásba, félévente átrendezném a lakást. Bár ez most mindegy, mert ugye költözünk, ami arra mindenképp jó, hogy egy csomó dolgot kidobjak, és végre legyen egy rendes könyvespolcunk.

   
  • mák

   2016/06/29 at 18:19

   Most már én is eldöntöttem, hogy törik-szakad történik valami, a kérdés még csak az, mennyi minden. A festés az már tuti nem marad el.

    

Mondd csak!

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

 
%d blogger ezt szereti: