RSS

5/297 – Grisette

24 jún

Nem én, ő:

Az új családtag. Igen, ő volt abban a dobozban (16). A neve pedig azért lett Grisette, mert szürke, ráadásul kicsi és csinos. Mér, minek hívjam, Jenőnek?… Na ugye.

Persze ha fellapoztok valamilyen lexikont (tételezzük fel, hogy lustaságból éppen ezt), a grisette-hez az alábbi magyarázat valamelyik verzióját találjátok meg: “keze munkájából élő, független, kissé könnyűvérű (elsősorban párizsi) lány, pl. varrólány, divatárus lány, gyári rnunkásnő stb. (a. m. szürkécske)”. Majdnem ugyanezzel a magyarázattal találkoztam annó az egyik Balzac-novella lábjegyzetében, és már akkor is voltam olyan szemétláda, hogy elképzeljem, hogyan szülte meg a fordító. Eltartott kisujjal beleivott a tilleulbe, letette a porceláncsészécskét a csipketerítőcskére, aztán megpróbált kitojni egy olyan mondatot, ami azt fogja jelenteni az olvasó számára, hogy “hááát, nem egészen főállásban kurva a kis parizer ribizli, de azért teccikérteni”.

Grisette nem egészen főállásban fog az én szórakoztatásomra létezni, és esetenként igen keményen kell melóznia, de azért minden bizonnyal többet nézek majd vele YouTube-videókat, mint amilyen mértékben disszertációt gyártok rajta. (Erre azért ne vegyünk mérget, én már írtam komplett regényt egy ugyanekkora, 10.1 colos kisizén.) A függetlenségét viszont feladhatja szegénykém, igen sokat fogom hurcolni magammal mindenfelé, ráadásul az én gépparkomat rendszerint porral és macskaszőrrel és még mivel nem lepi be a velem töltött idő.

Megyek is, megmutatom Grisette-nek a Bűnök Barlangját, amíg felbugyog az öregtészta, aztán végignézheti azt is, hogyan kell ticinói kenyérkéket sütni.

Én természetesen nem vagyok szürke, csak nyomokban. Viszont piszkosul fázom. Arra például egyáltalán nem számítottam, hogy nyafogóruhában és sálkendőben fogom ünnepelni Szent Iván napját.

 
Hozzászólás

Szerző: be 2018/06/24 hüvelyk ajándék, eská, nyár

 

Mondd csak!

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

 
%d blogger ezt szereti: