RSS

Eská – 5/4 – Kardigánmentés, avagy kicsiből nagyobbat

17 Sze

Nagyobb ruhadarabból kisebbet csinálni nem nagy kunszt, a fordítottja már nehezebb meló. Mindemellett ez sem reménytelen és megoldhatatlan, épp csak nem elegendő hozzá a nyisszant-varr eljárás, hanem a nyisszant-betold-varr módszert kell bevetni.

Sajnos (bár a blogolvasók szempontjából talán nem annyira sajnos) ezt az eljárást is kénytelen leszek demonstrálni itt ni, merthogy én, hülye mókuska, nagy lendülettel kidekoráltam a múltkoriban ezt a szürke kardigánt,

de annyi eszem nem vala, hogy előtte leellenőrizzem, jó-e ez még rám.

Abból persze gyanút foghattam volna, hogy egy olyan mosásból került elő meglehetősen gyűrötten, ahol csak fekete meg szürke tiszta pamut holmik voltak, de hát ilyen vagyok én, no. Summa summárum: a jelek szerint valaki (vagy én, vagy a RK, de nem akarom hárítani a felelősséget) ezt a nyomorultat hetven fokon mosta ki, ő meg ennek elvárható módon vidáman összement. (Igen, gyanakodhatnék arra is, hogy nem ő ment össze, hanem én szét, de sem a mérleg, sem a többi ruhadarabom nem ezt állítja, szóval mégiscsak a kardigán lett kisebb, nem én nagyobb.) Nos, ha az élet citrommal kínált, csináljunk belőle limoncellót: mutassuk be, hogyan lehet kardigánt bővíteni.

Mindenekelőtt egy olyan anyagra van szükség, ami struktúrában, vastagságban és színben közel áll a bővítendő darabhoz. Na most, én szoktam ugyan emlegetni, hogy nálam semmi sem megy kárba, legfeljebb veszendőbe, de ezúttal olyan bizonyítékot tudok erre prezentálni, hogy a fal adja a másikat. A Bűnök Barlangja bőséges tárházából ugyanis előkotortam azokat a passzédarabokat, amelyeket akkor nyírtam le a valahai pulcsiról, amikor kardigánná alakítottam. Cirka négy évvel ezelőtt.

A pulcsi aljáról levágott passzék pont megfelelő hosszúságúak voltak ahhoz, hogy betoldást készítsek belőlük, hurrá. Ezután következett a nagy ugrás a semmibe: szétvágni a kardigánt. Logikus módon a betoldások oda kellenek, ahol szűkecskének érzed a megnagyobbítandó ruhadarabot: esetünkben ez nem csak a mellényrészt, de az ujjat is jelentette. Jelen helyzetben csakcsupán ujjatlan holmikkal tudtam volna felvenni szegénykémet ahhoz, hogy ne érezzem túl szorosnak, márpedig ez az izé nekem most őszre kell, nem nyári kánikulába, úgyhogy nem cicózunk, nyissz az ujját is.

Úgyhogy ott maradt nyomorult kardigán kiterítve, mint egy boncolt béka. Közvetlenül a varrásvonal mellett vágtam szét, majd az oldal- és ujjavarrást is lenyírtam róla, mint a képen látható.

Egy mosásban összement gyapjúholmi egyetlen nagy előnyt nyújt, de az a jelen esetben jókora: nem kell tartani attól, hogy elfoszlik a vágott szél, össze van az már filcelődve becsülettel. Épp ezért nem is szegtem el a szabadon maradt széleket, csak elegyengettem őket.

A passzét rágombostűztem a kardigán elejére (két rugalmas anyagnál nem lehet csak úgy uccuneki dolgozni, mert mindig ott a veszély, hogy elcsúszhatnak egymáson, aztán például az ujj eleje másfél centivel hosszabb lesz a hátuljánál),

aztán cikcakkal rávarrtam, így ni.

A hátulját is hozzágombostűztem a csíkhoz, és azt is végigvarrtam.

Más technikával (nem ezzel a rátétes cikcakkal) könnyebb lett volna, de sajna a passzé nem volt annyira széles, hogy érdemes lett volna minél többet elvennem belőle, szóval bizony az ujja összevarrásánál így nézett ki az utolsó fázis, és én ott bűvészkedtem abban a pici kráterben. (A kép azért homályosabb a többinél, mert röhögtem fotózás közben, no.)

Ezek után már csak az volt hátra, hogy a csík kilógó végeit visszahajtsam, és cikcakkal elvarrjam, voálá.

Nyilván mindeme beavatkozások után is egy kicsikis kinőttforma kardigán maradt a végeredmény, de legalább csak annyira, mielőtt találkozott volna a hetven fokkal, ti meg megnézhettétek, hogyan gyártok kicsiből nagyobbat. Reméljük, ennél többet már nem fogok mókázni vele.

Oké. Akkor most fel is veszem, le ne rágjátok a lábatok izgalmatokban.

 
2 hozzászólás

Szerző: be 2017/09/17 hüvelyk újracucc, eská, ősz

 

2 responses to “Eská – 5/4 – Kardigánmentés, avagy kicsiből nagyobbat

 1. csilla75

  2017/09/17 at 10:00

  Felebarátom a gyűjtögetésben! A lányom múltkor kérdezte, hogy “anya, van valami keki vásznad?”, mire csak azt válaszolhattam: miért pont az ne lenne?

   
  • mák

   2017/09/17 at 12:25

   Keki vászon speciel nincs. Van viszont kétféle keki polár meg egy keki trikotázsanyag.

    

Mondd csak!

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

 
%d blogger ezt szereti: