RSS

Újracucc – Újragumi

21 aug

Az alábbiakban következő újracuccolás mottója az lehetne, hogy “bármit meg lehet csinálni, csak nem mindig érdemes”. Emlékeztek erre a ruhára? Nos, ebben a formájában konkrétan a melltartómhoz volt biztosítótűzve, mert másként leesett volna rólam – és igen, muszáj volt melltartót vennem hozzá, pedig ezeknek a ruháknak éppen az a lényege, hogy melltartó sem kell hozzájuk; cupp, úgy megtart, hogy este guminyomokkal van lepve a hátad. Ha nem fogadta volna akkora tiltakozás, hogy szétvágjam a rittyóba, nem szoptam volna vele végig az újragumizás keserveit, de mivel megtettétek, én is megtettem. Szóval tessék, itt a recept arra, hogy mit csináljunk, ha egy gumírozott ruhában elhalálozik a gumírozás. Kitartóknak és pepecselőknek ajánlom, másként inkább mondjatok le a melóról, és vágjátok szét a ruhát a rittyóba.

Mindenekelőtt kihúzgáltam a ruha hátsó részéből a cikcakkvarrással odafogott gumiszálakat, összesen 16 darabot. Az egyik már hiányzott, azt valami mással kellett pótolnom, mindjárt meglátjátok.

gumi1

Szerencsére egy kivételével a többi mind megvolt, épp csak itt-ott kicsúsztak a varrásból. Vannak olyan ruhák ebből a típusból, ahol nem behúzott gumiszálak vannak, hanem gumicérna az alsó vagy felső szál, amivel a darazsalást rávarrják, de ez szerencsére nem olyan volt. Másik szerencsémre csak a hátuljában volt egy gumírozott betét, nem pedig körbekörbe, azzal jóval többet kellett volna marháskodni. Mindehhez még azt is bele kellett kalkulálnom, hogy a ruha egy mérettel nagyobb a kelleténél, ezt a gumizás szorosabbra vételével akartam megoldani. Ha nem lettek volna meg a gumiszálak, akkor persze másként festett volna az egész (van a lakásban gumicérna, miért az ne lenne), de tételezzük fel, hogy varrógép ugyan rendelkezésre áll, viszont szinte csak hozott anyagból lehet építkezni.

A második lépésem tehát abban állt, hogy egy horgolótű segítségével áthúzkodjam mindegyik gumiszálat a varrás megfelelő helyén, és gondosan odacsomózzam, nehogy kicsússzanak, így ni:

gumi2

És akkor ugyanezt tizenhatszor.

gumi3

A legfelső szál helyére egy vastagabb gumifonalat szántam, úgyhogy egyelőre ezeket láttam neki sorra odavarrni a helyükre. Biztos, ami biztos, nehogy átvarrjak csak úgy véletlenül rajtuk, szépen feltűztem őket egy kis kupacba,

gumi4

aztán uccuneki.

gumi5

Széles cikcakkal dolgoztam, a gumifonalat jól kitartva, és a végét ugyanúgy rácsomóztam, mint az elejét, nehogy kicsússzon nekem már megint. A színe így nézett ki munka közben, ni, az alsó néhány sor már megvan, a többi még gumírozatlanul lifeg:

gumi6

És varrtam, és varrtam, és csomóztam, és csomóztam, és tényleg csináljon következőkor ilyet az, akinek hat anyja van.

A legfelső gumiszálat egy keskeny fekete körgumival helyettesítettem, a legeslegfelül lévő gumiházban meg kicseréltem egy rövidebb darabra az elöregedett eredeti gumit, így ni:

gumi7

Végül pedig a kilógó végeket szépen beigazítottam a legelső képen is jól látható hajtás mögé, és gondosan levarrtam, hogy ne fityegjen ki semmi.

gumi8

A végeredmény így fest, és tényleg kulimunka volt, de bonyolítatlan kulimunka. Ha esetleg nektek is kilazult a gumírozás a ruhátokból, és van egy órátok elvacakolni vele, tessék, így történik.

gumi9

 
8 hozzászólás

Szerző: be 2016/08/21 hüvelyk újracucc, eská, nyár

 

8 responses to “Újracucc – Újragumi

 1. Gyöngyösi Csilla

  2016/08/21 at 09:40

  Jézusom, hogy stílusos legyek. Minden tiszteletem ezért a pepecselésért.

   
  • mák

   2016/08/21 at 09:49

   Köszi, de ilyet tényleg nem csinálok mégeccer, az hótziher.

    
   • Gyöngyösi Csilla

    2016/08/21 at 09:51

    Tökéletesen megértem. Van nekem egy selyemnadrágom, aminek ilyen az alja, és mind kimentek belőle a gumik. Nincs valami jó ötleted, hogy mit lehetne vele csinálni? Azt nem szeretném, hogy a gumik egyenként visszakerüljenek (én nem tudom megoldani, legfeljebb egy varrónő), viszont szeretném hordani.

     
    • mák

     2016/08/21 at 09:55

     Nehéz ügy. Meg lehet próbálni, hogy visszahajtod, és gyártasz bele egy bugyiguminak való gumiházat, de attól valószínűleg túl rövid lesz meg továbbra is látszani fog, hogy ebben valaha másfajta gumírozás volt.

      
     • Gyöngyösi Csilla

      2016/08/21 at 21:08

      Közben ihletet kaptam abból, amit írtál, és kitaláltam. Majd beszámolok.

       
      • mák

       2016/08/21 at 21:10

       Remek, várom. 🙂

        
 2. kingha

  2016/08/21 at 19:06

  baxxus, baxxus, baxxus – sosem csináltam volna meg …

   
  • mák

   2016/08/21 at 19:41

   Nagyon szép kacskaringós mondatokat lehetett fogalmazni közben. 🙂

    

Mondd csak!

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

 
%d blogger ezt kedveli: