RSS

Újracucc – Egy hosszú, egy rövid 1. A derékpánt meséje

22 nov

Valamivel több mint tíz éve vettem magamnak két béleletlen, rugalmas kord szoknyát a Jeans Clubban – az egyik praktikus barna, a másik praktikus fekete, a leárazáson ezerötszáz forintba fájt darabja, ráadásul mind a kettőhöz járt öv is, rojttal meg pitykével, ahogy ezt köll. Hordtam is mind a kettőt eleget, sőt a szoknyáktól függetlenül az öveket is – igaz, főként a blog előtti időkben jutott nekik több rivaldafény, de azért így is össze tudtam vakarni egynéhány esetet. (Az utolsón persze csak a rojtos-pitykés fekete öv teszi tiszteletét.)

0724  277  0702   314  179  0628

Amióta a szekrényemben laknak ezek a szoknyák, lefolyt némi víz a Dunán, a Jeans Club felszámolta magát és bezárt, a fekete példány most már inkább nagyon sötét szürke színű lett a sok mosásban, én meg derékban lettem szélesebb pár centivel (és legyünk realisták, ez már nem fog javulni számottevően így negyvenen felül), úgyhogy lassan mind a két szoknya felkerült az “egyszer kelljen, s jó ha van” polcra.

Az ember lányának nem csak a derékbősége változik az idők során, hanem az ízlése is. Egyrészt egyre kevésbé kedvelem a sötét-egyszínű darabokat, másrészt pedig (ez engem is meglepett, mikor rájöttem) mostanra kicsi szívem minden hidegével utálom az éppen-térd-alá-ér hosszúságú darabokat. Legyen hosszabb, legyen rövidebb, bámonisén, de az éppen térd alá érő holmik olyan durung lábat produkálnak optikailag, amilyet csak magas sarkú cipőkkel lehet úgy-ahogy korrigálni, márpedig nálam még mindig valamilyen sátoros ünnep kell ahhoz, hogy magas sarkú cipőt vegyek fel. (Szeretem a kényelmet, de azért hiú vagyok. Naná, hogy hiú vagyok. Ez itt egy őtözködős blog, ne felejtsük el.)

Mindenesetre előkotortam mind a kettőt, aztán nekik estem az ollóval meg a varrógéppel. Az első (és így is meglehetősen képnehéz) posztban azt mesélem el, milyen két alapvető módszert szoktam használni ahhoz, hogy cipzáras, béleletlen, lefelé bővülő szoknyákk túl szűk derekát hordhatóvá alakítsam. A többit majd később, de most többé-kevésbé tanári üzemmódban vagyok, és tippeket szeretnék adni, szívesen, máskor is.

Mindenekelőtt levágtam a szoknyák derekáról a túl szűk pántot.

eher1

Három dologra hívnám fel itt a figyelmet. Az egyik, hogy ez a nyomorult darab S-es méret (nem csoda, hogy szűk a dereka!), a másik meg az, hogy ha kordot akartok varrni, rögtön a nyisszantás után szegjétek el géppel cikcakkal, undormányosan morzsálódó anyag. (Kordanyag varrását mindig porszívózás előttre időzítem, fő a praktikum.) A harmadik a cipzáron a fényben megcsillanó kis pücőke közvetlenül a vágás mellett. Ez akadályozza meg, hogy a cipzár kocsija (vagyis a húzókás rész) lecsússzon. Ha nincs a cipzáron ilyen pücőke, akkor az első dolgom gyorsan rávarrni egy kicsit a gombvarró programmal, mert ha lecsúszik a kocsi, akkor a büdös életben nem gyömöszöli vissza az ember.

Biztos, ami biztos, most is rávarrtam kicsit.

eher2

Ezután következett az a pillanat, amikor egy, a készleten lévő rugalmas kordanyagból levágtam egy három centi széles csíkot, amivel a derékpántot akartam megoldani. (Azért rugalmasból, mert feltehetőleg már nem leszek soványabb, kövérebb viszont még bármikor lehetek.) Ráillesztettem a derékpántra, így ni (a kilógó rész fontos, majd meglátjátok):

eher3

aztán rávarrtam cikcakkal, míg végül ilyen lett a végeredmény:

eher4

Ezután a cipzáron túllógó részt szépen visszahajtottam, mintha leveles táskát hajtogatnék, a derékpántot pedig a másik oldalán is hozzávarrtam a szoknyához:

eher5

A végeredmény pedig ilyen lett, ni:

eher6

Ilyenkor persze még rá lehet varrni a derékpántra egy gombot meg egy gombhurkot, de a cipzár elég jó állapotban van ahhoz, hogy nagyvonalúan mellőzzem ezt a mozzanatot.

Egyik szoknya kész, nézzük a másikat. Ehhez nem akartam elütő színű derékpántot használni, hanem az eredeti derékpánt levágása, vágott szél elszegése után sima visszahajtásokkal oldottam meg a derék átalakítását. Mindenekelőtt felfejtettem a cipzárt kábé három centi hosszan

eher7

átmenetileg visszahajtottam és odagombostűztem önmagához a visszahajtott részt (hogy nehogy mélán végigvarrjak ezen is, amíg a visszahajtásokkal bűvészkedem), majd a szoknya derekán az anyagot is behajtottam nagyjából fél centi szélességben a visszájára, és végigvarrtam rajta cikcakkal, így ni:

eher8

A következő, ezúttal kábé másfél centis visszahajtás lett az, amivel becsületesen és foszlásmentesen elszegtem a szoknya derekát, és ezúttal belefogtam a cipzár kilógó részét is a varrásba.

Elvileg ezzel már kész lett volna (lásd alábbi fotó), de mivel így már vicces módon túl bő lett a szoknya dereka, belefűztem a derékpántba egy alkalmatos méretű gumit is (lásd szintén alábbi fotó.)

eher9

Az egész buli a két szoknyával fele annyi idő alatt megvolt, mint amennyi alatt ezt a posztot megírtam. (Igen, most jön az a rész, amikor kedvesen megnyugtattok, hogy igenis írjam csak ezeket a posztokat, mert van, aki elolvassa.) Mindenesetre most van két hordható szoknyám, aminek megfelelő méretű a dereka, de persze ha már elröpült a nehéz kő, ki tudja, hol áll meg. Egyelőre csak annyit tudok garantálni, hogy a barna szoknya rövidebb lesz, mint eddig volt, a fekete meg hosszabb.

Ja, és egyik se marad egyszínű.

 
2 hozzászólás

Szerző: be 2015/11/22 hüvelyk újracucc, eská

 

2 responses to “Újracucc – Egy hosszú, egy rövid 1. A derékpánt meséje

 1. kuurankukka

  2015/11/22 at 17:11

  Ez a terd ala erö szoknya-para bennem is megvan, nem tesz jot az ember labinkojanak. De most turtam egy rozsaszin kord(!)szoknyat, valami puccos marka, elfelejtettem, mi, es bar pont a nyomi hossz, de hordanom kell, mert amugy meg cuki. A megoldas valoszinuleg az lesz, hogy ilyen szines, kötött labmelegitöket is beszerzek, bakancsot huzok, es ezekre fogom a formatlan labamat. Tökre feldobja egyebkent a szoknyat ez a mas szinu derekcsik. Muti majd a vegeredmenyeket!

   
  • mák

   2015/11/22 at 17:16

   Nyilván megmutatom, ha már belekezdtem. 🙂
   A bakancs-lábmelegítő meg jó megoldás, de én már nem tudom mindig bevállalni.

    

Mondd csak!

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

 
%d blogger ezt szereti: