RSS

Jóleső Január 2023/9 – “falu”

09 jan

Mint már az előző bejegyzésből is kiderült, ma kimásztam a faluba, melyben lakom. A célom egyrészt az volt, hogy visszaszoktassam magam a külvilághoz (nb: jövő héten intézményi nyílt napon kell fülemüléznem), másrészt meg ezek itt ni:

Egyezzünk meg abban, hogy rút szibarita váz vagyok, nem tudok mit csinálni jódolgomban, meg minek nekem Szaharába homok, sötöbö, sötöbö. A bokám se fog bizonyítványokat magyarázni, az alábbiakat ne is tessék olyaténképpen értelmezni, csak elmondom, hogy mi a stájsz.

Mint ezt oly gyakran emlegetni szoktam, egy faluban lakom, ami ugyan technikailag egy harmincezres város, a gyakorlatban viszont leginkább egy alvóluk az agglomerációban. Itt kérem nincsen kórház, jó ideig nem volt éjszakai orvosi ügyelet sem. Nincs egy afféle általános szövetbolt, az egyetlen rövidárubolt akkora, mint egy füzet. Nincs már cipőbolt se, az még a pandémia alatt döntött úgy, hogy nem érdemes fenntartania a portálos üzletet a sétálóutcán, az online forgalommal jól ellesz, kösziszépen. Január elsejével bezárt az egyik kedvenc éttermünk, mert nem tudják kitermelni a rezsit.

Ez az ittlakók egy részének teljesen mindegy, az alvófalujukat általában csak sötétben látják, amikor reggel a városi terepjárójukkal bepöfögnek Budapestre, aztán délután visszapöfögnek belőle. Odabent vásárolnak, ott ebédelnek, ott bonyolítják a szociális életüket, a “Szentendrán lakom” csak arra jó, hogy a beszélgőpartner azt mondhassa erre, “óh, a festők városa!”, és ne kérdezze meg, hogy ugyan mégis mennyi ideig ücsörögsz reggel-este a dugóban ezért, szívecske? és tudnál ott ajánlani egy jó kávéházat? vagy jó könyvesboltot? vagy mittomén?

Eszem ágában sincs azt állítani, hogy én ne mennék be Pöstre, ha olyan bonyolult luxuscikkekre van szükségem, mint horgolófonal vagy olcsó méteráru, esetleg ne tudná a DPD-futár már akár fejből is a címemet. (Most is várok csomagokat, parfüm lesz bennük meg washi szalag meg codálatosz mintász méteráru, mert javíthatatlan vagyok, és nem is igen akarok megjavulni.) De minden olyan esetben, amikor olyasmire van szükségem, amiről tudom, hogy itt is kapható, hiába tudnám olcsóbban megrendelni a neten, inkább lekúszom érte akár ebben a taknyos időben is. Egy Ferdinand Tönnies nevű szociológus mondott egyszer egy csomó okosságot a Gemeinschaft és Gesellschaft kapcsán, és nekem igenis szükségem van a jól-létemhez arra bizonyosságra, hogy tettem valamit a helyi közösség érdekében.

Oké, azért valljuk be, az is benne van az egészben, hogy írószerboltba menni mindig nyamnyam.

Holnapi ajánlatunk:

 
8 hozzászólás

Szerző: be 2023/01/09 hüvelyk ajándék, jólesőjanuár, megaszondom

 

8 responses to “Jóleső Január 2023/9 – “falu”

 1. Esztina

  2023/01/09 at 12:42

  Ne már, azt el se árulod, mi ezekkel a szándék?

   
  • mák

   2023/01/09 at 12:45

   A múlt héten elkezdtem vízfestékkel játszani, most meg beszereztem hozzá néhány plusz játékeszközt. (A papír volt a legfontosabb, a többi csak ráadás.)

    
 2. Kriszti

  2023/01/09 at 14:34

  Az vajon mit mond el a kétévesükkel “otthonülő” anyákról, hogy minden lapon (amit láttam) megtalálom a kaját. Itt is elsőre a konzerven akadt meg a szemem, a konkáv lencséből csak a lencsét láttam, a kónusz-t meg kókusznak olvastam… 😀

   
 3. Zsuzsi

  2023/01/09 at 18:39

  Mivel az időjárás annyira nem támogatta a “fagylalt” választását, azt hiszem, marad a fantáziám dolgoztatása, más néven olvasás.
  Amúgy a kép semmi magyarázatot nem is igényel, mivel a cím Jóleső január, naná, hogy az ilyen nyamiságok házba vándorlása jóleső. 🙂

   
  • mák

   2023/01/09 at 19:04

   Az én fantáziámra sincs sok panasz, már megint kezdenek párbeszédek menni a fejemben. 🙂

    
   • Zsuzsi

    2023/01/09 at 19:59

    Jeee, lesz olvasnivaló! 🙂
    Addig is még mára eszembe jutott, hogy van nekem a nasis dobozomban jó kis fahéjas Giotto-m, az pont ideillik mára. 🙂

     

Mondd csak!

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

 
%d blogger ezt szereti: