RSS

7/29 – Kristályszerkezet

29 Sze

Befejeztem a fejemre pottyantott kilenc tanulmány vagy mi átkorrektúrázását, és soha többé nem akarok tudományt látni. Semmilyen formában. Soha.

Már az elején kénytelen voltam rájönni, hogy leginkább úgy lehet ép ésszel megúszni ezt az egészet, ha úgy nézek a feladatra, mintha szegény nyavalyás szakdolgozóim munkácskáit olvasgatnám, és pontosan úgy is érdemes javítanom az elém került szövegeket. Legyen a mondatoknak eleje, vége, elviselhető központozása, alanya meg állítmánya, slussz. Nos, az egyiknél (sőt, voltaképpen inkább másfélnél) még így is vért izzadtam, hogy megfejtsem, mit akar a költő és mitisír a hogyishívják. És amikor már azt hittem, hogy jelentősebb kül- és belsérelmi nyomok nélkül meg fogom úszni a feladatot, befutott az obligát futóbolond.

Minden konferenciára jut egy futóbolond, ez alapszabály. Általában hangos futóbolond. Mindenhez hozzá akar szólni, a magáén kívül senki más munkájával nem elégedett, és azzal a megingathatatlan “én fingtam a passzátszelet” attitűddel rendelkezik, ami – a közvéleménnyel némiképp ellentétes módon – épp azoknak sajátja, akik csak messziről szagolják, mire jó a tudomány. A tudomány (most képzeljétek el, amint tűnődve megvakargatom professzori kaporszakállamat) alázatot kíván: annak tudatát, hogy mindannyian csak kis kavicsokat hordunk egy mély gödörbe, és reménykedünk, hogy előbb-utóbb megtelik. Na ez az, amit sose fognak megérteni a tudományos futóbolondok.

A jelen példány ráadásul a grafománok családjából való volt (sajnos ez is gyakran együtt jár a tudományos futóbolondsággal), és abból a fajtából, aki Heidegger- meg Ószövetség-idézetekkel dobálja szembe minden bekezdésben az arrajárót. Azt még egészen jól viseltem, amikor a délibábos nyelvészet legszebb tradícióinak szellemében magyarázgatta népetimológiai módszerekkel, miért a léleknek van teste, nem pedig a testnek lelke, láttam én már ilyet. Amikor viszont arról kezdett értekezni, hogy amiként a víz kristályszerkezete is megváltozik attól, hogy milyen lelkiállapotban közelítjük meg, a trágár szavak használata is megbontja a test meg a lélek meg a szellem hármasságát, ő például kifejezetten helyteleníti ilyesmit a modern irodalomban és a színpadon… Helyteleníti. Kifejezetten. Hogyaza. Hát belőlem kérem abban pillanatban előbb kiszakadt egy hangos “basszameg” (azt sajna nem tudom, a hármasságom melyik csücske volt az elkövető), utána viszont azonnal epifannim lett, és vízként hasonlatos kristálytisztán láttam magam előtt ezt a hímnemű úrleányt, amint pontot tesz a tanulmánya után, kis ideig elragadtatottan csodálja saját munkáját, majd sóhajtva feláll, cérnakesztyűt húz, és kimegy pisilni.

Istennek legyen hála, hogy nekem csak korrektúrázni kellett ezt a hogyishívjamot, mert ha szakmaileg kellett volna lektorálnom, úgy vágom ki, mint macskát szarni.

Ma persze meg kell próbálnom regenerálni magam ezekből a megpróbáltatásokból, és tényleg nem tehetem meg, hogy ne hívjam fel a témavezetőmet, hogy megbeszéljek vele egy találkozót a disszertációmmal kapcs. Én. Aki épp szakított a tudománnyal.

Ennek a világnak egyre hülyébb a kristályszerkezete, hogyaztakurva.

 
9 hozzászólás

Szerző: be 2019/09/29 hüvelyk újracucc, eská, ősz

 

9 responses to “7/29 – Kristályszerkezet

 1. Zsuzsi

  2019/09/29 at 10:16

  Hangulatodnak megfelelően a mai színeid olyan kis szomorúpamukosak, hogy még egy kis folklór is kerüljön ide a tudomány oltárára. 😀

   
  • mák

   2019/09/29 at 10:19

   Népdalokat is idézett a tanulmányában a futóbolond. 😀

    
 2. vica57

  2019/09/29 at 15:11

  Őszinte részvétem.

  De fel a fejjel, te nem tanulmányt írsz, hanem disszertációt.
  És ahogy elnézem a rendkívül kifejező bejegyzéseidet, kizártnak tartom, hogy a te majdani bírálód is hasonló érzésekkel olvassa.

   
  • mák

   2019/09/29 at 15:20

   Valójában kicsit bonyolultabb a helyzet, mert minden bizonnyal az illető is disszertációt ír (indiánnak lenni tapasztalat, felismerni az ilyesmit).

    
 3. Dalbergia Retusa

  2019/09/30 at 00:37

  A mindenféle idézetek tárházát bővítendő itt egy témához illő mondás, amit Cardiffban hallottam: empty pots make the most noise 😛

   
  • mák

   2019/09/30 at 06:13

   Van erre a közmondásra magyar változat is, az “üres hordó jobban kong”. 🙂

    
   • Dalbergia Retusa

    2019/09/30 at 19:56

    Ezzel még nem találkoztam, legalább ma is tanultam valamit 🙂

     
 4. Zsuzsi

  2019/09/30 at 15:04

  Akkor még tőlem is egy idézet, illetve, Oscar Wilde-tól: “Mint mindenki, aki ki akarja meríteni tárgyát, ő is inkább hallgatóit merítette ki.” 😀

   

Mondd csak!

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

 
%d blogger ezt szereti: