RSS

6/328 – Bojli és puszpángmoly

25 Júl

Azt hiszem, lassan kezdek kifelé mászni a “haggyábékénvilág” állapotából, de az ilyen lassú haladásokat erősen veszélyezteti a tény, hogy valamiért mindig ilyenkor próbálnak kommunikálni velem olyasmikről, amik natúr körülmények között is igen hidegen hagynának. Csak hogy az elmúlt két nap termését nézzük: felhívtak a bankomtól egy új hitelkonstrukcióval*. Aztán felhívott anyósom is, hogy a horgászás remekül megy, kár, hogy Filoméla már nem volt ott, amikor kifogták az öt és fél kilós pontyot, meg aztán a háromkilósat, meg a. Én jobb híján helyeslő hangocskákat hallattam, jaja, dorozsmai ponty, jaja, gomba, értem. A beszélgetés egy adott ponton viszont igazi abszurdba fordult, anyósom ugyanis elkezdte részletezni, hogy a keszegek nagyon jönnek a bojlira, és ez is kábé olyan volt, mint a pilátus-a-krédóban szemináriumi kilencven perc Zemplényi papa provanszálosaival, azt az egyetlen apróságot leszámítva, hogy ezt meg sem akartam érteni. És aztán jött apósom.

Apósom általában is olyan dolgokról beszél, amikre csak udvarias helyeslő hangocskákat tudok kiadni, miközben a menekülő utat keresem, és ezeket többször is megismétli, de ezúttal még saját magát is sikerült túlteljesítenie. Úgyhogy, válogatás nélkül, tessék, ezeket a dolgokat sikerült megtudnom tőle az elmúlt napok alatt: a gazdaboltban azt mondták, hogy puszpángmolyra nem lehet permetezni 25 fok fölött, a gumikesztyűt megette a grill pucolásához használt zsíroldó, pedig ötszáz forint volt (a gumikesztyű), és ráadásul a használati utasításán (a gumikesztyűnek) az van, hogy nem érintkezhet zsírral, hát milyen gumikesztyű ez, és ráadásul a kiskertben valaki súlyosan elizélte a dolgokat, mert a zöldbab valójában fejtőbab, és nincsenek árkok a növények között és dombra vannak ültetve a babok, amik nem zöldbabok, hanem fejtőbabok, már megint harminc fok van a teraszon, és ezért nem lehet permetezni a puszpángmolyt, a lidliben az új gumikesztyű félre volt csomagolva, egy számmal kisebb a kelleténél, és ezt most vissza kell vinni kicserélni, és még mindig nem lehet érteni, miért nem érintkezhet zsírral, nesze itt van egy marék bab, remélem, tudtok vele kezdeni valamit, még akkor is, ha fejtőbab, nem zöldbab. Volt még a képben némi összeesküvés-elmélet is multikkal meg hidegháborúval, valamint a köznevelési törvény módosításai, de azért a társalgásaink nagyja a puszpángmoly-gumikesztyű-zöld/fejtőbab szentháromságban forgott.

Mától viszont jövő hétig tényleg csak legfeljebb annyit akarok mondani élőbeszédben, hogy “hová viszed a fonalamat, büdös kis mókusnyuszi” (Pocinak), meg hogy “tíz deka rukolát kérek” (a piacon) meg hogy “finomat főztél, drágaságom” (a Repülő Kutatónak, ofkorsz). Ha ezt a részleges csendkirálykodást sikerül megvalósítanom, remélhetőleg újra emberek közé való állapotba kerülök.

Úgy legyen.

* Ilyenkor mindig nagy élmény, amikor a telefonos kisasszony ledarálja nekem, hogy ez az új hitel más hitelek kiváltására is jó, mire én rendszerint szelíden közlöm, hogy nincs hitelem. Ezt általában döbbent, rövidke csend fogadja, de hát tényleg nincs. Nincs hitelem, nincs adósságom. És igenigen törekszem rá, hogy ne is legyen.

 
8 hozzászólás

Szerző: be 2019/07/25 hüvelyk eská, nyár

 

8 responses to “6/328 – Bojli és puszpángmoly

 1. Kriszti

  2019/07/25 at 09:53

  Mint amikor nekem küldtek hitelkártyát, amit én el is spájzoltam a polcra bontatlan, majd egy hét múlva felhívott a kisasszony és számon kérte, hogy miért nem használom??? Mondom, mert megélek a fizetésemből, és nem szándékozom hitelt felvenni. Mire közölte, hogy mások is szokták ám úgy használni, hogy a fizujukat bent hagyják, és ezzel fizetnek helyette. Részemről döbbent csend. Vagy lekötik a fizujukat és akkor ezt használják helyette… Nem fejtettem ki neki, hogy akkor szerintem mások hülyék (én kérek elnézést, ha mégis van ezekben ráció!), mert a lekötési kamat sose lesz akkora, mint a hitel kamata, szóval csúnyán mínusz pénz ennek a vége. :o)

   
  • mák

   2019/07/25 at 10:03

   Na igen. Azt ugyan megértem, ha az ember azért vesz fel hitelt, mert valami nagy vásárlásra kell neki, kocsi vagy lakás vagy ilyesmi. A magam részéről viszont hálás vagyok azért, hogy nincs rá szükségem.

    
 2. vica57

  2019/07/25 at 11:56

  Az a nagy helyzet,hogy tényleg van a hitelkártya használatának pénzbeli haszna.
  Az alábbi egy idézet ezzel kapcsolatban, amit nemrég olvastam 🙂
  Sajnos nekem nem való, nem vagyok ennyire fegyelmezett pénzügyileg (sem) 😀

  “Csak félve teszek ehhez még most utólag hozzá egy dolgot: hitelkártya. Nagyon erős pénzügyi fegyelmet igényel, ezért ez valóban a legtöbb ember számára nem ajánlott… Ellenben nagyon jó példa arra, hogy mennyire rossz hozzáállás az, hogy “a bankok csak lehúznak minket”.
  Legtöbb esetben a hitelkártyás vásárlás után a bank hónap végén visszatérítést ad a hitelkártya tulajdonosának. Nem sokat, általában 1%-ot. Ezt a visszatérítést megkapjuk akár csoportos beszedési megbízás esetén is. Vagyis abban az esetben, ha a hitelkártyához tartozó számlához rendeljük a csoportos beszedési megbízást, akkor lényegében a rezsi fizetése után is visszakapjuk az 1%-ot. (Amellett, hogy semmilyen költsége nincsen a beszedésnek.) A legtöbben most felkiáltanak, hogy mit nyerek azzal az 1%-kal? Ismét azt kell, hogy mondjam, hogy két okból butaság ezt a kérdést feltenni. Az egyik, hogy az előbb ugyanez az ember még azért siránkozott, mert a bankja 1%-nál sokkal kisebb tranzakciós illetéket akart levonni az átutalása után, most viszont kevesli az 1% kedvezményt… Ez egy kicsit ellentmondás… A másik, hogy a mai kamatkörnyezetben, ahhoz, hogy 1.000Ft kamatot megkapjon az ember egy hónap alatt a bankba berakott pénze után, több száz ezer forintot kell betétszámlán elhelyeznie, vagyis időlegesen lemondania arról a pénzről. Ehhez képest hitelkártya esetén 1.000Ft “kamatot” 100.000Ft elköltése után kapunk. Óriási különbség, ezt mindenki vegye észre! Visszatérve tehát a számlákhoz: ha valaki eléggé fegyelmezett, nemhogy fizetnie nem kell a kényelemért (csoportos beszedési megbízás), de még kedvezményt is kap.
  Természetesen, ahogy az elején írtam, a hitelkártyával nagyon vigyázni kell, nagyon könnyen bajba sodorhatja az embert. (Mindig határidő előtt vissza kell fizetni az így elköltött pénzt, mert egyébként nagyon durva kamatot számol fel a bank.) Emellett arról sem szabad megfeledkezni, hogy a hitelkártyák éves díja szinte mindig magasabb a sima bankkártyák díjánál, bár van módszer arra is, hogy ezt megspóroljuk, de az végképp nagy odafigyelést, trükközést igényel. Azonban ha valaki esetleg áruhitel miatt egyébként is kapott hitelkártyát, annak érdemes ezt a lehetőséget is meggondolnia.”

   
  • Kriszti

   2019/07/25 at 14:00

   Köszi!
   Megértem és elfogadom, de engem ez sem győzött meg. :o)

    
   • vica57

    2019/07/25 at 20:35

    Nem akartalak meggyőzni, istenments, hiszen én magam se vagyok alkalmas az ilyen húzásokra. 😀
    De van egy barátnőm, foglalkozása könyvelő, mi más, na ő 3 (!!!) db hitelkártyával játszik ilyent. Különböző a befizetési határidejük, kb úgy műxik,hogy az elsőről költ, a 2-esről határidő előtt kiegyenlíti az 1-est, a 3-asról a 2-est, és a bevételei mennek a 3-asra.
    Elméletileg így megtöbbszörözi a visszatérített pénzt. Ezt évekkel ezelőtt mesélte, nem tudom, hogy most is műxik-e még a dolog.

     
  • mák

   2019/07/25 at 14:04

   Maradjunk annyiban, hogy tartok attól, nem lennék ehhez elég fegyelmezett, vagy pedig túlságosan is feledékeny lennék, ami a végeredményt tekintve ugyanaz. 🙂

    
 3. Zsuzsi

  2019/07/25 at 14:45

  De mi lesz a puszpángmolyokkal? Élik világukat??? 😀

   
  • mák

   2019/07/25 at 14:50

   A puszpángmolyokkal már két éve folyik a harc, melyről részletes beszámolókat szoktunk kapni. Szerintem még eltart egy ideig.

    

Mondd csak!

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

 
%d blogger ezt szereti: