RSS

6/231 – Őskövület

19 ápr

Tegnap végül olyan sikeresen lejöttem a pörgésről, hogy a fal adta a másikat, lévén hogy a masszázs után eldűltem kicsit az oldalamon, aztán egyszer csak beütött az adásszünet. Legközelebb akkor ébredtem fel, amikor a Repülő Kutató, aki éppen Pocival az uszályában lefeküdni indult, irgalmasan leoltá a fejem fölött a lámpát, mert ő ilyen cukibogyó. Én meg mindeközben ott feküdtem zip-fájlba összecsomagolva a futonon, és már megint úgy festettem, mint egy tangóharmonika, csak a montmartre-i utcasarok hiányzott.

A nagycsütörtökről nagypéntekre virradó éjszakákkal spirituálisan én mindig nehezen vagyok, de ezúttal, ha már felébredtem, virrasztottam egy kicsit. Az alvásciklusaim ritka hülyén festenek, és erőltethetném ugyan, hogy ne így legyen, de az csak álmatlan forgolódást jelentene órákon át, azt meg minek. Az amúgy sokat segített, amikor megtudtam, hogy ez voltaképpen nem inszomnia, hanem a preindusztriális korok alvásmintája, hát na bumm, még annál is inkább őskövület vagyok, mint hittem volna. Az, hogy az éjszakát át kell aludni, egy olyan kornak lett a mintája, amelyben reggel azért dudál a gyár, hogy mindenki egyszerre kezdje a munkát. Amíg nem dudált a gyár, az emberek igenis felébredtek éjszaka, elmélkedtek meg imádkoztak meg zsolozsmáztak, aztán visszaaludtak. Én persze most nem zsolozsmázással töltöttem az időt, hanem horgolgattam kicsit, meg az alaszkai rákhalászokat néztem, amint éppen le akarják győzni a Bering-tengert (férfiak, mit ne mondjak), de amúgy csend volt, és nyugi. Átmenetileg ugyan senkinek nem volt szüksége rám, se szakdolgozat, se sürgiforgi, se tanulmányírás, de ha jött volna bárki, hogy izé, egy kis segítség kéne, legyen az férj, macska vagy akár Jézus, csak félretettem volna a horgolást, leállítom az alaszkai rákhalászokat (mamii, a Wild Bill hajóján ebben az évadban egy csivava is van, tényleg meg vannak ezek húzatva), és mentem volna segíteni.

Ma már nagypéntek van, ami (fura módon) nekem valahogy mindig könnyebb egy kicsit, mint előtte az éjszaka. Most már minden eldőlt, mindenki teszi a dolgát. Úgyhogy én is behajintok egy mosást, pakolgatok a szekrényeimben, meg kipucolom ecettel a kávéfőzőt. Rend a lelke mindennek.

Rajtam most, úgy érzem, nem sok mutogatnivaló van, úgyhogy beküldöm helyettesíteni Schrödinger macskáját. A körülményekhez képest (mármint hogy lassan három hónapja lemondtak róla) egészen jól van. Egyre lassabb és soványabb, de azért azt még pontosan tudja, hová érdemes kifeküdni napozni.

 
7 hozzászólás

Szerző: be 2019/04/19 hüvelyk eská, macs, tavasz

 

7 responses to “6/231 – Őskövület

 1. Zsuzsi

  2019/04/19 at 20:36

  Azt szeretem benned, hogy a blogodat olvasva nem csak színes ruhákban, és azok őrületes rétegzésének különleges képességében gyönyörködhetünk, de olyan érdekes dolgokat is megtudhatunk, mint a kontinentális és izé oktatási rendszerek különbsége, meg hogy miket fordított Kossuth, és ma meg ez a preindusztriális alvásminta. Brávó, köszönjük, és ha tovább is van, mondjad még! 🙂
  Schrödinek pussz 🙂

   
  • mák

   2019/04/19 at 20:41

   A fölös és haszontalan tudás két lábon járó kincsestára vagyok, forduljatok hozzám bizalommal. 😀
   Schrödinek átadom. (Most éppen az ágyamon alszik. Ez egyúttal azt is jelenti, hogy én éppen nem alszom az ágyamban.)

    
   • Zsuzsi

    2019/04/20 at 07:56

    Televíziós kvízjátékban még minden tudás jól jöhet! 😀
    Te meg tök szereted a kanapét, szóval Schrödi csak vigasztalja az ágyadat, szerintem. 😀

     
 2. vica57

  2019/04/20 at 09:34

  A preindusztriáls alvásminta (olyan gyönyörűen hangzik 😀 ) nekem is nagy megnyugvás volt, amikor régebben olvastam róla 🙂

  Viszont az tényleg fúrja az oldalam, mit fordított Kossuth a dutyiban?

   
  • mák

   2019/04/20 at 09:39

   Samuel Wilderspin munkáját, aminek alapján Brunszvik Teréz óvodái is működtek. 😀

    
   • vica57

    2019/04/20 at 18:18

    Hűűhaaa 😮
    Mielőtt megkérdeztem, gyorsan megnéztem, mikor is alapította Brunszvik Teréz az első óvodát, és azt is, van-e Kossuthnak, ill. a családjának bármi kapcsolódása ehhez, de a gugli nem árulkodott. OK, nem sok időt töltöttem a keresgéléssel, de semmi egyéb értelme nem látszott, hogy ezzel foglalkozzál egy tanulmányban, hát még kíváncsibb lettem 🙂
    Köszi az infót, azon kezdtem közben gondolkozni, hogy vajon csak unalmában olvasta és fordította le, mert semmi mást nem kapott kitolásból?
    Igazában rém keveset tudok Kossuthról, ha jól emléxem, leginkább a diétai tevékenységéről tanultunk, meg hogy alapvető nézetkülönbsége volt Széchenyivel a szabadságjogok/megélhetés elsődlegességével kapcsolatban, meg hogy népvezérré tudott válni, meg ilyen közhelyek. Kb 45 éve nem foglalkoztam vele annyit, mint itt és most 😮
    Aszem, ideje lesz kissé utánaolvasni.

     
    • mák

     2019/04/20 at 18:28

     Á, ez csak nagyon mellékszál volt Kossuth életében. 🙂 A könyvre még Bezerédj István hívta fel a figyelmét, akivel együtt dolgoztak a hon építésén (meg amúgy Bezerédj Amália volt az első falusi kisdedóvó alapítója), és azért fordította le, mert megbízást kapott rá a Kisdedóvókat Terjesztő Egyesülettől. Úgyhogy mikor 1837-ben lecsukták, végre volt rá ideje.

      

Mondd csak!

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

 
%d blogger ezt szereti: