RSS

5/295 – A dolgok, melyek vagynak

22 jún

Hiszitek vagy sem, de én minden reggel azzal kelek, hogy próbálok örülni a dolgoknak, melyek vagynak. Meleg, illatos kávé. A szépen kitakarított teraszom lampionokkal és zöldkockás székpárnákkal. A hajnali jutifalatot kérincsélő zászlósfarkú cicák. Színes holmik blogjai olyan nőktől, akik a sárteke túlfelén laknak. A Bűnök Barlangjának tarka káosza. A saját fejem – kívül a pipiros, belül a kreatív zimzümmök, meg egyáltalán az a tény, hogy még megvan ez a fej. A munkám, amit hasznosnak érzek. A lonc, a bazsalikom, a napfény, az eső, az ovisok.

Időnként viszont kutya nehéz. Időnként mintha összeesküdözne a világ, hogy csupa szomorú meg nyomasztó dolgot pakoljon elém, amiktől tehetetlennek érzem magam, be akarok menekülni a színes ficnik közé, én nem vagyok jelen, Bélát itt ne keressék. A napi politika csak egy, és rohadtul nyomasztó az is, de a személyes, közvetlen búbajok elől tényleg nincs hová bújni, mert nincs annyi ficni a világon. Tegnap megvágtunk egy hallgatót államvizsgán, és hiába volt teljesen indokolt meg jogos döntés, akkor is egészen lelombozott. Miközben a gratulációk után mindenki odabent örvendezett a teremben, én egy síró leányzót vigasztalgattam a folyosón, mert valakinek azt is meg kellett tennie. Aztán az adminisztrációs rutyutyuk után hazakúsztam, dögmeleg meg búbánat, árnyéktól árnyékig lopózkodás a verőfényben meg harmincnégy fokban. A hazafelé úton, már a macskakövek falujában, agnoszkáltam, hogy július végén végleg bezár az az ajándékkereskedés, ahol én porcelán fiókgombokat meg kis egyedi himmihummikat szoktam venni. Az egész nyüves turistaszivattyúban tán három olyan ajándékbolt van, ahol értelmesebb-forma ajándékokat lehet venni, egy még februárban bezárt, most meg ez is.

Aztán hazaértem, lezuhanyoztam valami levendulás narancsvirágillatú izével, bekentem magam a leégésgátló pacsmaggal, és kiültem a teraszra egy sörrel, hogy felhívjam anyámat boldog születésnapot kívánni, mert tényleg örülni akartam a dolgoknak, amik vagynak, nyári napforduló, születésnap, frissen mosott paplanruhák. És akkor kiderült, hogy meghalt a mostohahúgom. Nem voltunk közeli viszonyban, sőt lényegében semmilyen viszonyban nem voltunk, tíz éve lehetett, hogy utoljára láttam, és akkor is elszomorított az elpazarolt élete, ami még tizenéves korában csúszott rossz irányba. Menekülés otthonról egy értelmetlen házasságba, két elhanyagolt gyerek, a képességeihez mérten alacsonyrendű munkák, még prostitúció is. Csak felnőttként kapott már olyan segítséget, amilyet kamaszként kellett volna kapnia, mert akkoriban nem volt kitől, de felnőttként már csak ő segíthetett volna magán, és mire eljutott oda, hogy képes legyen erre, jött a rák.

Lehettem volna valaki más, de a más az valaki más lett, és lehettem volna ő is, ha csak egy hajszálnyival kevesebb támasz van mögöttem azokban a zűrös időkben, amelyek valójában nem különböztek sokban az ő zűrös időitől. Örüljünk a dolgoknak, melyek vagynak, igen. Nyugodj békében, Eszter. Mindenki másként képzeli el a békében nyugvást, úgyhogy, bármennyire morbid is, biztos vagyok abban, valamennyi békéd abban is volt, hogy felajánlottad a maradványaidat az orvosegyetemnek. Hátha így közelebb kerül a világ annak a ráknak a gyógyításához, ami elvitt.

Most pedig annak örülünk, hogy. Még nem nagyon látom, minek, de a buszon a munkahelyem felé hátha kitalálom. Képet viszont sajna nem tudok mellékelni. Tegnap a mindenek mellé Charles Edward David, harmadik e néven, megint elkezdte űzni az eszit, úgyhogy vissza kell vinnem a zárvaházba. Bár az is lehet, hogy simán csak szétverem kalapáccsal.

Szerk, vasárnap: most már képet is tudok mellékelni.

5.295

 
Hozzászólás

Szerző: be 2018/06/22 hüvelyk eská, nyár

 

Mondd csak!

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

 
%d blogger ezt szereti: