RSS

5/171 – Csak a feketerigó…

18 feb

… maradt feketének, merthogy már megint leesett suttyomban egy nagy bog hó.Tényleg suttyomban csinálta, sötétedés felé kinéztem az ablakon, és még nem volt semmi, aztán pár órával később ismét kinéztem, és hujuj. Na persze február 18-án teljesen más kinézni a behavazott világba, mint december 18-án tenném ugyanezt, a gyermeki öröm és izgalom helyett ilyenkor már a muszáj-ezt-de-tényleg? gondolata az első, és még nem vagyunk sehol attól, amikor március 18-án történik mindez, mert akkor már nem futja más reakcióra, mint egy elhaló nyögésre.

Mondjuk ez még mind semmi ahhoz képest, hogy a kettővel ezelőtti télen az első hószerű hó, ami nem vált azonnal undorító latyakká, március elsején esett le. Én éppen a világ leghülyébb órarendjével küszködve cocókáztam a 800-as busszal Budapestről Esztergomba, mert reggel és délután két különböző városban voltak óráim, egyik lábam itt, a másik ott, a tízes út mentén egyre magasabb lett a hó, engem meg egy ponton valahol Pévörösvár és Pécsaba között elkapott az ellenállhatatlan kínomban-röhögés. Ha esetleg nem tudnátok, az óvodák általában afféle epochális hetirendekkel dolgoznak, a farsang témaköre után jön a tavaszvárás, aztán a március tizenöt, aztán a húsvét, közte meg nőknapja, víz világnapja meg effélék. Éppen egy hétfői nap volt ez a március elseje, új témakör, tavaszvárás, óvónénik körbeültetik a gyerekeket, hoztam nektek az új hétre egy bábot/rajzot/kispárnát, milyen virág ez? hóóóvirág! melyikőtök tudja, milyen hónapot kezdünk most? mááárcius! úgy van, ügyesek vagytok, milyen évszak kezdődik ebben a hónapban? a tavaaaasz! Na ehhez képest viszont két évvel ezelőtt valószínűleg a Pilis összes óvónője kétségbeesetten próbált kitalálni valami egészen mást, miközben a térdig érő hóban caplatott az óvoda felé, hogy elkerülhesse azt a balesetet, ami akkor következik be, ha megkérdezi, milyen évszak kezdődik ebben a hónapban, a középcsoportosok meg lelkesen kibámulnak a csupafehérbe, és rábőgik, hogy tééél.

Azt nem tudom, ők szegények hogyan harcoltak meg ezzel a feladattal, de én azóta is mindig elmondom példaként az elsőéveseknek, amikor arról beszélek nekik, hogy mindig kell B terv. Az előre tervezett múzeumlátogatás reggelén kiderül, hogy csőtörés miatt zárva a múzeum. Mozgástevékenység köré épített napon üti le a fél csoportot a rotavírus. Épp akkor csúszunk meg a jégen, és kerül fásliba a kezünk, amikor papírcsipke hópihéket gyártanánk a gyerekekkel. Vagy éppenséggel hiába készültünk fel az Ének-zene az óvodában vonatkozó dalocskáiból  és gyűjtöttük össze a tavaszi virágos matricanyomdákat meg az oviban fellelhető összes zöld krepp-papírt, ha éppen aznap esik le az első hószerű hó.

Mint a mellékelt ábra mutatja, mára nem várható cocókázás a hóban, azt majd holnap. Ma csak itthonmaszogás van gyapjúzokniban, valamint hajak mosása és robbantása. Ez utóbbi még folyamatban.

 
2 hozzászólás

Szerző: be 2018/02/18 hüvelyk eská, tél

 

2 responses to “5/171 – Csak a feketerigó…

 1. vica57

  2018/02/18 at 10:02

  Még sosem gondoltam bele, hogy ez a hektikus időjárás milyen problémákat okozhat a pedagógusoknak 🙂
  Fuldokoltam a nevetéstől,pedig igazán együttérző vagyok amúgy, de olyan csodásan megírtad ❤
  Láttam magam előtt a jelenetet, ahogyan csengő gyerekhangok rávágják a téééél választ a kérdésre 😀 😀

   
  • mák

   2018/02/18 at 20:36

   Hajaj, az időjárástól az éppen terjedő vírusokig végtelen mindenen áll vagy bukik, hogy összejön-e a nap/hét vagy sem. 🙂 Talán tavaly volt év elején egy pár napos szmogriadó, amitől azonnal felborult az összes érintett óvoda programja, mert ha nem lehet kivinni a gyerekeket a szabadba ebéd meg a délutáni alvás előtt, akkor bent kell megoldani az átmozgatásukat, és mi lesz a levegőztetésükkel?

    

Mondd csak!

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

 
%d blogger ezt szereti: