RSS

4/111 – Flow

20 dec

Azt még mindig nem tudom, hogyan csináltam, de tegnap egy csekély tízórás munkanap során megírattam és ki is javítottam ötféle tárgyból usque hetven dolgozatot, könyveltem, összesítettem és leadtam elszámolásra az október eleje óta halmozódó buszjegyeimet, konzultáltam egy szakdolgozóval, karácsonyibevásároltam, és közben még arra is jutott időm, hogy további kollégáknak is odaadjam kinyomtatva a csokicsók receptjét, ha már úgyis beszállítottam egy doboznyi adventi süteményt a tanszéknek, szívesen, máskor is. (Már a fél tanszék süti a csokicsókot, sőt, az egyik kollegina odaadta az egyik volt tanítványnak is a receptjét, tehát lehet, hogy már nemcsak Esztergomban, de Mezőkövesden is terjed a csokicsók.)

Nyilván amúgy ha már mindent sikerült észben tartanom, a buszmenetrend siralmasan kimaradt ebből a mindenből, amikor a vizsgaidőpontokat hirdettem meg, így a tízórás munkanap végeztével további kellemes egy órát báloztam ülve az irodában, amíg végre volt mire felkapaszkodnom, hogy hazafuvarozzon. Sebaj, ezalatt legalább kinyomtattam a mai napra szükséges dolgozatokat meg vizsgalapokat, rendet raktam az asztalomon, és heroikusan begyömöszöltem a táskámba mindent, amit haza kellett hurcolnom. A buszút hazafelé maga volt a flow, 880-as járat hétfő este 19:20-kor a Béke térről, kint hideg, bent meleg, egyidejűleg sose volt öt embernél több a buszon, és úgy hasítottunk át a Dunakanyaron, mint fos a libán, ringatózva és döcögve és alig megállva, mindenhol Duna vagy erdő vagy nagy fényes karácsonyi giccsek, az én fülemben meg a Brand New Day, tökéletes.

Aztán persze hazaértem, flow meg minden, átúsztam a deres határon, és megetettem a macskákat, akik vádlón kérdezték, mikor jön már a kaja. Etetés után leültem a kanapéra, miután lehámoztam magamról a kinti holmi nagyját, és nekiláttam leszedni a katicás nyakláncot is, az pedig, prr, elszakadt, és körülöttem mindent beterített a kásagyöngyök meg fabigyók zápora, én meg, psziú, úgy leeresztettem, mint egy lufi, és negyedórába telt, amíg végre fel bírtam tápászkodni arról az együltő helyről, hogy további kásagyöngyöket és fabigyókat szitálva felkússzak ruhát cserélni az emeletre, ahol végül az utolsó adag kásagyöngy is kizúdult a melltartómból egy katicával egyetemben, kopp. Azt viszont már talán mondanom se kell, hogy mindezek után gyorsan konzultáltam még egyet levélben az egyik hallgatóval, akinek kérdései voltak a holnapi vizsga előtt, aztán konzultáltam egyet egy másik szakdolgozóval is szintén levélben, és miután beájultam a kanapén, reggel négykor felébredvén bevezettem a Neptunba a tegnap kijavított dolgozatok jegyeit.

Ebben a percben még mindig visz magával a flow, délelőtt a Tárogató utcában vizsgáztatok, délután a Sophianumban, a kettő között átveszem a jövő évi BKK-bérletemet, elköltök egy maréknyi, december 31-ig érvényes kultúrbözsi utalványt, további karácsonyibevásárlok, és fodrászhoz is megpróbálok eljutni. Bagatell. A délutáni vizsgáim után még a barátnőimmel is találkozom, nagy ereszdelahajamat várható, egyiküknek arcüreggyulladása van, a másik kettőnek meg rettenetes határidői (a negyedik, it goes without saying, nem tartózkodik már ebben az országban).

Nem tudom, meddig visz még magával a flow, kissé tartok tőle, hogy a végén akkorát koppanok majd, mint a melltartómból a katica. Zúg az éji bogár, nekimegy a falnak, nagyot koppan akkor, azután elhallgat.

Addig viszont töretlenül továbbra is bzzzzz, bármilyen nyavalyás sötét van.

4-111

 
8 hozzászólás

Szerző: be 2016/12/20 hüvelyk újracucc, eská, tél

 

8 responses to “4/111 – Flow

 1. Ede

  2016/12/20 at 08:37

  Holnap sütöm a csokicsókokat Budapesten, és visszük Kecskemétre meg Balatonalmádiba. Globalizálódik a sütid. 😉

   
  • mák

   2016/12/20 at 19:44

   Hajrá, világjáró csokicsók. 🙂

    
 2. perenne2

  2016/12/20 at 21:13

  Recept?

   
  • mák

   2016/12/20 at 21:19

   Hozzávalók kb. 80 darabhoz (ez négy tepsi, de tényleg megéri):

   – 30 deka étcsokoládé
   – 10 deka vaj/margarin
   – egy teáskanálnyi őrölt vanília (a recept eredetileg vaníliaaromát mond, de én mindenbe őrölt vaníliát teszek)
   – 3 tojás
   – 25 deka cukor
   – 10 deka liszt
   – fél teáskanál sütőpor
   – csipetnyi só
   – 10 deka étcsoki-dara

   A darabokra tördelt csokoládét a vajjal és a vaníliával nagyon kis lángon összeolvasztottam, majd hagytam langyosra hűlni. Amíg hűlt, egy nagyobbacska műanyag keverőtálban kikevertem a tojást a cukorral, amibe ezután előbb a langyos vajas csoki került bele, aztán a sütőporos-csipetnyisós liszt, végül pedig a csokidara. A kész masszát a lefolpackozott keverőtálban egész éjjelre bent hagytam a hűtőben.

   Másnap reggel előmelegítettem a sütőt 180 fokra, aztán kibéleltem sütőpapírral két nagy tepsit, és előkészítettem további két tepsiméretű sütőpapír-darabot. A recept nemes egyszerűséggel annyit mond, hogy “a tésztából egy teáskanállal kis halmokat rakunk ki”, arról viszont egy szót se szól, mennyit ragacsol közben az ember. Úgyhogy én viszont szólok. Ilyenkor már a végeredményre kell gondolni, meg arra, hogy mindenképpen megéri, mert nagyon finom lesz. És amiatt sem érdemes idegeskedni, hogy a kis halmok mennyire göcsörtösek és rondák, a sütőben majd szépen kerekre terülnek szét. Légkeveréses sütőben nyolc-tíz perc bőven elég ehhez.

    
 3. perenne2

  2016/12/21 at 07:54

  Köszönöm, én is dolgozom vakulásig, de mert a remény hal meg utoljára, tehát minden elkészül idejében (a hivatalos álláspont szerint). Remélem a mindenbe még ez is belefér, mert nagyon jól hangzik 🙂

   
  • mák

   2016/12/21 at 08:40

   Nem kötelező karácsonyra megsütni, máskor is jól jöhet nyolcvan darab szénhidrátbomba. 🙂

    
   • perenne2

    2016/12/24 at 22:10

    Hát nem is készült el (viszont megsütöttem életem legrondább mandulatortáját, ami azóta lányom jóvoltából járja a netet. Szilveszterre jöhet a csokicsók 🙂

     
    • mák

     2016/12/25 at 04:56

     Ami késik, nem múlik, a csokicsók minden alkalomra jó. 🙂

      

Mondd csak!

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

 
%d blogger ezt szereti: