RSS

Újracucc(féle) – Mikrokordok és totemállatok

25 Sze

(Ez a projekt már ketyeg pár hónapja, és egyes fázisfotókat is láthattatok már esetleg, de most végre összecsomagoltam és elküldtem az eredményt, úgyhogy ideje posztot írni belőle. Képek a szokásos minőségben és színben, mert vagy kellett használnom hozzájuk vakut, vagy nem.)

Van nekem egy barátnőm, Poett, aki költőnő, és totemállata a nyúl. Poettnek ezenfelül van egy kedvenc kordruhája is, amit régesrégen vett, és azóta is töretlenül hordja szeptembertől áprilisig. Ilyen, ni:

poett1

Na most Poett a fejébe vette, hogy kell neki ebből a ruhából még egy(-kettő-három), és úgy vélte, én alkalmas vagyok arra a célra, hogy ebben segítségére legyek. Meg is jelent nálam a ruhával meg úgy két méternyi szép bordó mikrokorddal, hogy ugorgyunk neki. Aztán elment Prágába.

Mondanom sem kell, berezeltem. Hogy tisztázzuk, miért: én ugyan olyan bátornak látszom az ollóval-tűvel, mint egy vaddisznó, de egyrészt arra specializáltam magam, hogy 350 forintos turkálós holmikat alakítsak át bármivé, másrészt pedig ha méterben vett anyagból varrok, azokat az anyagokat én általában 490 ft/méter árban szerzem be. A polárt ugyan pár százassal drágábban, de azt már álmomból felébresztve is tudok varrni. Summa summárum, még sose varrtam semmit olyan anyagból, aminek egy ezresnél több lett volna métere. Na hát ehhez képest a Poett által hozott mikrokord igazi boltból jött igazi áron, piszkosul nem akartam elpacsálni.

Az eredeti ruhának olyanképpen kellett volna levenni a szabásmintáját, hogy lehetőleg ne vágjam szét hozzá kis darabokra, mert ugyebár Poett továbbra is hordani akarja szeptembertől áprilisig. Erre szerencsére volt már egy jól bevált módszerem: ráteríteni sütőpapírt, kitapogatni és körülrajzolni a varrásvonalakat,

poett2

aztán mikor kivágtam a szabásminta-darabot, igazítani, nevén nevezni, és bejelölni a szálirányt:

poett3

Ezen a ponton úgy gondoltam, hogy a) kell nekem egy olcsóbb, készleten lévő anyagból egy tesztdarab, mielőtt szétnyírom a drága mikrokordot b) kell nekem egy nyuszi, hogy Poett ne harapja le a fejem, amiért nem nyírtam szét a drága mikrokordot.

Úgyhogy csináltam nyuszi:

poett4

aztán összehordtam a ruhához valókat a bűnbarlang olcsó anyagaiból:

poett5

A zöldből terveztem a felsőrészt, a mályvából meg az alját. A nyuszi darabjait polárból vágtam ki,

poett6

aztán elgondolkoztam a szabásmintán.

Mivel a bűnbarlangból összehordott anyagok rugalmasak voltak (szemben a mikrokorddal), megpróbáltam összehozni egy bebújós kötényruhát, aminek az elején nincs gomboláspánt. A mellrész tehát ezúttal egyetlen darabból készült, a nyakvonalát is megemeltem egy kicsikét, és így pont ráfért a nyuszi:

nyuszi

Zoom out:

poett7

A ruha alját két alkalmatos méretű téglalapból vágtam ki, és mindenféle hólokkal meg hajtásokkal igazítottam hozzá a felsőrészhez. Az elejére varrtam kettő rátett zsebet is tilupámokkal,

poett8

ami miatt az elejét csak egy nagy szembehóllal tudtam megoldani, másként nem voltak hajlandóak kifeküdni azok a dög zsebek.

Úgyhogy az egésznek a vége valami ilyesféle lett, ni:

poett9

Én ezt most ugyan tragikusan amatőr munkának látom, de mint minden holmiról, erről is hordás közben fog kiderülni, mik a bajok vele, úgyhogy szépen összecsomagoltam, és elküldtem Prágába a Repülő Kutatóval.

A mikrokorddal viszont megvárjuk Poettet, hogy az összefércelt darabokat rá tudjam próbálgatni még a teljes összevarrás előtt. Tényleg fosok attól, hogy tönkretegyek egy drága anyagot.

 
1 hozzászólás

Szerző: be 2016/09/25 hüvelyk újracucc, eská

 

One response to “Újracucc(féle) – Mikrokordok és totemállatok

  1. Zsuzsi

    2017/12/28 at 06:44

    Ne aggódj, nem vagy ezzel egyedül, ugyanígy érzek én is a “drága” anyagokkal kapcsolatban, pedig varrogatok már vagy 30 éve. ☺
    A nyuszis ruha meg tök jó lett, gondolom, Poett ez óta már rendszeresen hordja.

     

Mondd csak!

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

 
%d blogger ezt szereti: