RSS

3/298 – És most várunk

24 jún

Ma viszonylag emberi időpontban kell elpályáznom hazulról, a parodontológus felhívott, hogy fél tízre menjek inkább, ha tudok. Naná, hogy tudok, csak délután kettőkor lesz a pepszi-szigorlat. Ez persze azt jelenti, hogy éppen olyan nyavalyás napom van ma is, amikor két programom van, elegáns távolságban egymástól, de annak semmi értelme, hogy a kettő között hazajöjjek, mert rögtön fordulhatnék is vissza. Mindennek örömére természetesen megint felébredtem háromkor, de úgy, mintha gongot ütöttek volna meg a fülem mellett, aztán csak ötkor aludtam vissza, és arra ébredtem, hogy Brexit. Ez a hét is jól végződik.

Tegnap a felvételim igen érdekesen alakult, fogalmam sincs, felvettek-e – sőt, valójában most már arról sincs fogalmam, akarom-e, hogy felvegyenek. Ez is olyasfajta felvételi beszélgetés volt, ami után az ember még hosszan gondolkodik, hogy vajon itt most az elszántságát tesztelték-e, vagy tényleg inkább seprűs szempillájú friss végzősöket szeretnének látni a doktori képzésen, akik még zöldek és alakíthatók, nem pedig öregek, bogarasak és nagyszájúak. És hát nyilván utólag tudná az ember a legjobb válaszokat adni a feltett kérdésekre, nem pedig akkor, amikor felteszik azokat. A beszélgetés rondószerűen vissza-visszatért arra, hogy nekik nem tartozik a profiljukba a kisgyermekkori nevelés, miért nem inkább az ELTEre megyek, mire is én mindig azt válaszoltam, hogy azért, mert nevelésszociológiát akarok tanulni, az pedig a profiljukba tartozik. Meg hogy eddig én nem foglalkoztam pedagógiával (ja, éppen ezért gondoltam, hogy ideje lenne), és egyébként is olyan szép publikációs jegyzékem van, amiben sehol sincs pedagógia (ja, éppen ezért annak is ideje lenne). Mindent összevéve arra nyilván nem számítottam, hogy vörös szőnyeget terítenek elém, de az általános fanyalgás és a kiérezhető “cipész maradjon a kaptafánál” mentalitás kissé meglepett. Mondjuk nem én voltam az egyetlen, akitől azt kérdezték, miért nem valahová máshová felvételizik, szóval nem vonnék le a kimenetre nézve igen határozott következtetéseket. (Hé, én is a felsőoktatásban dolgozom, és tisztában vagyok azzal, hogy ha egy doktori iskola nem vesz fel kellő számú hallgatót, előbb-utóbb lehúzhatja a rolót, ennélfogva hozott anyagból kell dolgozniuk, és nem dobhatnak ki mindenkit. Ráadásul az egy évvel megemelt kötelező képzési időszak miatt meg is csappant a jelentkezők száma, szóval nem csak hozott anyagból kell dolgozniuk, de kisebb merítésből is.) A maga sajátos módján azért, ismerjük el, egészen mókás, hogy éppen azért vagyok gyanús, mert nem muszájból akarom ezt megcsinálni, hanem csak passzióból.

Mindenesetre most várunk. Ha felvesznek, pályafutásom legbonyolultabb és leghosszabb zsonglőrmutatványa lesz soron, négy helyszínnel és két különböző órarenddel; ha viszont nem, akkor megkönnyebbült sóhajjal hátradőlök, és kidolgozom egy főiskolai varrószakkör pontos programját. Esztétikus, tartós, multifunkcionális szemléltető eszközök készítése kezdőtől haladóig, hogy minden erre vállalkozó egy csinos kis csomaggal indulhasson majd munkába. Afféle óvodapedagógusi kelengye.

Hiába, én vagyok a Tetovált Hölgy, és addig nem nyughatok, amíg nem lesz más is éppolyan tetovált.

3.298

 
4 hozzászólás

Szerző: be 2016/06/24 hüvelyk eská, nyár

 

4 responses to “3/298 – És most várunk

 1. Eszter

  2016/06/24 at 08:50

  A varrószakkörre vevő vagyok! 😉 (De csak ha hajlandó vagy felvenni annak fényében, hogy több szekrénnyi “referenciám” van nem-varrásból, vagyis kötésből és horgolásból, meg lassan talán hajócsipkéből is. Publikált alkotásaim országszerte megtekinthetők barátok, rokonok és üzletfelek ruha- és játéktárában…)
  Amúgy tényleg elgondolkodtató ez a felvételi-helyzet. Egy további aspektus, ami eszembe jutott (s amit saját bőrkémen tapasztaltam anno egy ELTÉ-s szakirányú továbbképzésen, amit 30-on bőven túl végeztem el): az öreg és nagyszájú diák menetközben se túl jó, mert előfordulhat, hogy megkérdőjelezi vagy cáfolja, amit az oktató (aki esetenként nálánál fiatalabb is lehet, neadjég kisebb tapasztalatú egy részterületen) mond, és az, ugye, senkinek sem jó. Nem hát, mert gondolkodik, a fene a bőrit! Basszus, ennél több reményt fűztem a Pécsi Egyetemhez! 😦
  Mindazonáltal szurkolok, hogy úgy alakuljon, ahogy Neked a legjobb lesz!

   
  • mák

   2016/06/24 at 15:51

   Köszi. Egyelőre jöjjek helyre, piszok rosszul vagyok éppen…

    
 2. adele1014

  2016/06/25 at 05:57

  Jobbulást!
  Nekem ez a halálom, hogy 30-on – horribile 40-50-en túl ne akarj semmi újba belekezdeni, maradj a kaptafánál, tudd hol a helyed. Én nem vagyok az alakíthatóság előtérbe helyezéséről meggyőződve, sokkal inkább azt gondolom olyasmi van emögött, hogy mi is lenne a világból, ha mindenki azt csinálná amit szeret? És: legyen minden kiszámítható. Aki fenn van egy polcon, ne vándoroljon itten, legyen csak minél több biztos fogódzó a világban. (“Szépen megcsinált világban élhetünk…”) Ez az ország szerintem világszinten is dobogós ebben.

   
  • mák

   2016/06/25 at 06:04

   Nos, tényleg nem tudom, mi lehetett az okuk, lehet, hogy csak “kóstolgatták” a jelentkezőket. A másik verzió már csak azért is lenne igenigen meglepő, mert pedagógia programról van szó, és az ilyen helyeken a csapból is az folyik, hogy LLL.

    

Mondd csak!

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

 
%d blogger ezt szereti: