RSS

3/56 – Mikor, ha nem most

26 okt

Ezen a héten éppen vakációm van, és nekem tulajdonképpen nem volt vakációm tavasz óta, minekutána lényegében a teljes nyavalyás nyarat írással töltöttem (apropó, visszajelezhetne már az NKA, hogy megfelelt nekik a cucc, és nem kérik vissza az összes pénzt, amit hozzám vágtak érte – amíg nem teszik meg, nincs lelkierőm nekiesni, hogy tényleg kiadható, nem csak leadható formába pofozzam).

A vakáció persze, mint tudjuk, az az időszak, amikor éppen hátradűlnél, hogy kinyújtsd a lábacskáidat, erre pedig eltalálja a házat egy meteor. Hehe. Majdnem, majdnem.

Három nappal ezelőtt mélán, épp csak jelzésszerűen csepegni kezdett a fürdőszobámban a radiátor szelepe. Tegnap este, mikor a mosogatógépet szerelték ki a helyéről (ez is szép történet), apósom meg sógorom, a Lacik, fellátogattak a radiátorhoz, hadd lám, mi történt vele. Lezárták a radiátort, kivonták a keringető rendszerből, aztán beállítottak a szerkezet alá egy vödröt, és lecsavarták a szelepet, hogy megnézzék, miért csepeg. (Nota bene, a sógoromat azonmódulag ágyékon lőtte a radiátorból kifolyó víz – nem nagy erővel, épp csak annyira, mintha a szobatisztaságról feledkezett volna meg így negyven fölött.) Megállapították, hogy a tömítőpikula halott, kell helyette egy másik, ez a radiátor kivonva a forgalomból, pár napig kibírjuk, minden oké. Egészen addig nem is volt baj, amíg a konyhában meg nem engedtük a meleg vizet. A Lacik szerencsére még fent kolbászoltak a fürdőszobában, mert ekkor a szelep leszerelése után a falon árválkodó csőből, ami egy leeresztőcső (tehát nem az, ahol bejön a víz a radiátorba, hanem az, ahol távozik belőle) folyni kezdett a víz. Mivel mindenkinek lenni tapasztalat, kipróbáltuk, milyen az, ha megengedjük bárhol a lakásban a meleg vizet. Az eredmény előrelátható volt: muszáj volt lezárnunk a kazánt, nincs fűtés és nincs meleg víz. (Ma a szomszédba vonultam át tisztálkodni törölközővel, tusfürdővel és tiszta bugyival a kezemben, ach, régi sátortáborok nosztalgiája.)

A Lacik tippjei szerint fordítva kötötték be építéskor a csöveket, a leeresztőcső valójában visszanyomja a fűtővizet. Mostanra vásott el az a külső csavar, ami eddig megóvott az árvíztől, mert a tömítőpikula már rég bemondta az unalmast a rozsda mennyiségéből ítélve. Mindez tizenakárhány évig nem is jelentett gondot, amíg a fűtés és a meleg víz külön érkezett a hálózatba (kazán+bojler), de mivel tavalyelőtt ledöglött a bojlerünk, és a kazán is tizenöt éves volt, vettünk egy multifunkci kazánt, ami a bojler feladatait is ellátja. Egy új tömítőpikulával megoldható a dolog, de ehhez be kell szerezni azt az új tömítőpikulát. Ha ez megvan, ismét megjelennek mind a ketten, felszerelik a tömítőpikulát meg a csavart, és újratöltik a keringetőrendszert, nekem meg újra lesz fűtésem és meleg vizem, áldott civilizáció.

Erre feltehetőleg még ma sor kerül, másként az Isten hidege fog megvenni minket, ti pedig megismerkedhettek összes olyan holmimmal, amik egy esetleges szibériai száműzetéskor is a blogra kerülhetnének. A Repülő Kutató persze ma elrepült Varsóba (gondolom amúgy ott se lesz trópusi meleg), a macskáknak meg beépített fűtése és elegáns bundácskája van, de én amúgy is egyre fázékonyabb vagyok mostanában, szóval szép jövő elé nézek.

Vakáció, mi? Végül is, sejthettem volna.

3.56

Hogy a blog profilját se vegyük semmibe: mielőtt a bejárati ajtó is bemondaná az unalmast, még gyorsan elslisszolok péksütiért, ehhez pedig más dekoratív darabok mellé a vaterás beszerzések harmadik csizmáját rántottam magamra. Nem egy trendi példány, de én bűnös módon szeretem a színes hasítottbőr csizmákat, ez pedig az összes kedvezménnyel meg miegymással együtt nem kóstált többe ezerötszáz forintoknál.

Ha nagyon nekikeseredem, és a péksütik mellé veszek vagy három szelet belga csokitortát is, többet költök el a sarki pékségben, mint a csizmára.

 
Hozzászólás

Szerző: be 2015/10/26 hüvelyk ősz

 

Mondd csak!

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

 
%d blogger ezt szereti: