RSS

10/243 – Vízum

02 máj

Röhögni fogtok, éppen az amerikai nagykövetségre indulok vízuminterjúra. Nem kell betojni, nincsen szándékomban hosszú távra Ámerikába távozni, de turitnyavízumra van szükségem ahhoz is, hogy egyáltalán betehessem a lábam az ígéret földjére.

A dolgok, kéremszépen, ott szaródtak el, hogy az egyszerűsített honosítási eljárás jóvoltából mindenféle gyanús elemek is viszonylag könnyen jutottak magyar állampolgársághoz – hé, pár évvel ezelőtt még azt is lehetett tudni, hány szerb dinár annak a tarifája, hogy megfelelően dörzsölt emberek elintézzék neked akkor is, ha amúgy semmi jogcímed nincs rá. Ennélfogva ezek a gyanús elemek úgy jártak ki-be Ámerikába, ahogyan csak kedvük szottyant, ez ellen pedig csak annyit tudott végtelen bölcsességében kitalálni a világ legerősebb állama, hogy most már minden magyar állampolgárnak, aki nem a jelenlegi Magyarország területén született, turistavízum kell a beutazáshoz, slussz. Na mármost a Repülő Kutatónak november végén Philadelphiában lesz egy konferenciája, előtte meg héderezne egy hetet New Yorkban néhány professzorhaverral, és tavaly ősszel azt sütöttük ki, hogy engem is vinne magával.

Azóta a terveink kicsit összekuszálódtak (bár ettől továbbra sem kell betojni), úgyhogy messze nem biztos, el akarok-e én menni novemberben New Yorkba és Philadelphiába, de a vízuminterjút attól még megejtem. Ha arra a döntésre jutnak a nagykövetségen, hogy nem jelentek veszélyt rájuk, és megkapom a vízumot, az tíz évig érvényes lesz, és akkor utazom oda, amikor kedvem szottyan. Ha és amennyiben kedvem szottyan, ugye. Az ilyen hosszú távú tervek hajlamosak összekuszálódni, ezt a mai interjúmat is tavaly decemberben intéztük, és idén november végére esne a konferenciálás, oszt már félig-meddig tárgytalan az egész.

Na persze az amerikai nagykövetségre bejutni legalább annyi megkötéssel jár, mint ha repülőre akarnék szállni, úgyhogy horgolást például nem tudok magammal vinni a Szabadság térre, és dohányterméket sem. Azt is csak remélni tudom, nem veszik el tőlem a világ legostobább Nokia telefonját, és cipőben maradhatok.

Ha mégse, majd sztorizik nekik a felemás zoknik és Torontó összefüggéseiről.

 
Hozzászólás

Szerző: be 2023/05/02 hüvelyk eská, tavasz

 

Mondd csak!

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

 
%d blogger ezt szereti: