RSS

6/341 – Kedvesbuta

07 aug

“Egy újszülöttnek minden vicc új”, mondta anno a Ludas Matyi mottója. Nekem ugyan már nehéz új viccet mondani, de a tyehnyikával kapcsolatban “minden nap új varázslat”. Ez utóbbit a Knorr mondta, mert “mindent leírtak már, még azt is, amit már leírtak”, ahogyan ezt már Kányádi is megmondta. (QED.)

Ez az idézet-matrjoska azért jutott eszembe, mert tegnap végre vettem magamnak egy új telefont ahelyett, aminek még valamikor május elején betört a képernyője. Talán mondtam már ezt is, hiszen mindent leírtak/leírtam/leírtunk: azt, hogy valakinek az én státuszcsoportomban (szociológiai műszó) egy sokéves butatelefonja van feltöltőkártyával, azt még el lehet adni úgy, hogy sajátos hozzáállásom vagy elveim vagy az átlagostól eltérő agybogaraim vannak, lehet választani. Egy betört képernyőjű feltöltőkártyás butatelefon viszont ebben a helyzetben simán csak igénytelenség, dixit.

Úgyhogy vettem egy újat. Nekem újat, mert mindenki más csak azt tudná mondani rá, ilyennel még a nagyanyja sem jár. Ez pontosan így is van, a 880-as buszon például a nagyanyók okostelefonokon mutogatják egymásnak az unokafotókat Dömöstől Esztergomig, és ez engem mindig felvidít, mert nyilvánvalóan ezt csinálták okostelefonok előtt is, csak a hordozóeszköz változott.  Amíg a SIM-kártyát próbáltam beilleszteni a buszpályaudvaron (élmény volt, kábé negyedik próbálkozásra jött össze), végre kristálytisztán láttam azt is, pontosan miért van még mindig bennem ez az atavisztikus és zsigeri ellenkezés az okostelefonokkal szemben. Hát kérem, a titok nyitja abban áll, hogy valahol az agyam mélyebb szintjein még nem sikerült összekötnöm, hogy a mobiltelefon meg az internet összetartozik. Nekem a mobiltelefon még mindig csak egy eszköz, amivel telefonálni lehet, és amin akár a 880-as buszon is utolérnek valami nemszeretem feladattal kapcsolatban, ennélfogva tehát le van tojva, hogy buta meg feltöltőkártyás, telefonálni ugyanis átkozottul rühellek, akár én hívok valakit, akár más engem. Az internetre persze szükségem van, de azt tablettel meg laptoppal érem el wifin keresztül, a telefonnak semmi köze az egészhez, az tök másra jó. Telefonálni. Esemesekre. Meg beállítani rajta az ébresztőt. (Mielőtt megkérdeznétek: nem, zenehallgatásra sem használok telefont. Se jegyzetelni. Se… á, biztos van még kismillió dolog, amit meg lehet csinálni egy telefonnal. És, izé, nekem még számológépem is van. Olyan kicsike napelemes.)

Mondhattam volna, hogy fényképezni sem használok telefont, mármint hogy egyáltalán nem, de ez még egyelőre függőben van, ez az új butatelefon ugyanis az összes elődjével ellentétben már tud fényképezni, legalábbis ha szerzek bele egy microSD kártáyát, ami még nincs, de ez az egyelőre elméleti lehetőség is teljesen elbűvöl. Hja, előbb-utóbb minden tyehnyikai varázslat utolér majd, legfeljebb tíz év késéssel teszi. Addig pedig viduljunk egyet azon, hogy egy újszülöttnek minden vicc új, még az egészen régiek is: nekem például elegendő megvennem az áruházban fellelhető legolcsóbb kedvesbuta Nokiát, és az máris többet tud, mint az összes eddigi elődje.

 
4 hozzászólás

Szerző: be 2019/08/07 hüvelyk eská, nyár

 

4 responses to “6/341 – Kedvesbuta

 1. vica57

  2019/08/07 at 10:03

  Nem vagy ám egyedül ezzel az agybogárral. Vélhetően van némi lelki rokonság köztünk, mert én is kényszer hatására cseréltem le a kártyás butatelót (amit mellesleg örököltem családon belül, a számmal együtt 😀 ) egy szintén kártyás okostelóra, amelyen továbbra sincs mobilinternet előfizetés, de a wifit kénytelen voltam beállítani rajta a használathoz. Viszont a telefonszámot legalább megtartottam 😀
  A kényszert a bankom követte el, mert megszüntette a saját kártyaterminálos e-bankolási lehetőséget, bevezetve helyette a QR kódos azonosítást.

  (amúgy van asztali gépem, tabletem és Kindle e-könyv olvasóm, szv azért nem technika-ellenességből ragaszkodtam a gomboskához)

   
 2. vica57

  2019/08/07 at 10:05

  Csini ez a rózsás ruha 🙂
  Nem meleg a kardigán?

   
  • mák

   2019/08/07 at 10:14

   Mostanra már levettem, de reggel, mikor a fotó készült, még elfért rajtam. 🙂

    
 3. fűzfavirág

  2019/08/07 at 18:13

  Nekem is lett okostelóm nemrég 😀 csak az előfizetésemhez nincs net. És nem is lesz. Viszont smst írni kínszenvedés rajta… visszasírom a régi, uraságoktól levetett gombos Nokiám. Ez is Nokia, vadonatújan vettem, legalább ötéves modell, de legalább olcsó volt, ha már nem szeretem. Fényképezni tud, csak nem akar 😦 szóval egy főnyeremény.
  Nagyon megértelek, én is utálok telefonálni, és pláne utálom, ha telefon okosabb nálam.

   

Mondd csak!

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

 
%d blogger ezt szereti: