RSS

Eská 6/27 – Tavaszi párna marokkói szívekkel

16 Már

Állítólag Talleyrand mondta a Bourbonokról, hogy nem tanultak és nem felejtettek semmit. Nagyjából hasonlóképpen állok én is a horgolással, pontosabban igen nehezen tanulok meg valami újat, de ha igen, aztán azt nyomatom orrvérzésig. Tavaly nyáron megtanultam a nagyinégyzeteket, úgyhogy azóta legyártottam belőlük kábé ötszázat (nem viccelek, tényleg volt ennyi), ősszel megtanultam kerek izéket horgolni (nem hívnám mandalának, azért ezek roppant egyszerű kerek izék), és azokból is ábrándosan gyártogatok újabb és újabb darabokat. Legutóbb pedig megtanultam a marokkói szíveket, és erős a gyanúm, hogy azokat is addig fogom produkálni, amíg nem lesz körülöttem tele velük a fél világ.

Ha ti is szeretnétek marokkói szíveket gyártani, itt van angolul a leírás egy gyűjtőoldalon, de ami még jobb, van hozzá videó is a Tejiendo Perú csapatától, szép részletes, érthető és logikus. Igaz, spanyolul van, de ez ne zavarjon senkit, én sem tudok spanyolul, ráadásul olyan vagyok a horgolásban, mint a Bourbonok, oszt mégis összehoztam. Gracias, Esperanza y Ana Celia!

Nyilván azt nem lehet megúszni, hogy én ne kisbencézzek meg valamit, amibe belevágok, az eredeti recept fehér alapszínnel és öt kitöltőszínnel operált, nálam meg ezek hajlamosak a szivárvány összes színátmenetes hülyeségeivé válni, de az eljárás ugyanaz maradt. Ha valamelyikőtök esetleg ki akarja próbálni, én tényleg csak bátorítani tudom, gyors is, csinos is, tessék belevágni.

Nekem például egy este meg egy délelőtt alatt sikerült összehajintani belőle egy kábé 35×35 centis négyzetet. Jobb helyeken persze azt is elmondanák, hány sor kellett hozzá meg soronként hány szem és milyen tű és melyik fonal milyen színéből hány deka, de ez nem egy jobb hely, én csak beleszabadulok egy kosárnyi Cataniába meg Kartopu Organicába, ábrándosan totyogok végig a sorokon, és közben Air Crash Investigationst meg efféléket nézek félszemmel.

Mindenesetre mielőtt elkezdtem volna, már nyilvánvaló volt, hogy ez is ugyanúgy végzi, mint nálam szinte minden, mégpedig poláralapon, úgyhogy csak arra törekedtem, legyen nagyjából-egészében négyzet alakú, úgyis lesz még hozzá szegély, hogy pontosan passzoljon a 38×38-as párnára. (Erre itt. Elvileg ugyan 40×40, de tapasztalataim alapján érdemes úgy számolni vele, mintha egy kicsit kisebb lenne, amennyiben az ember nem különösebben kedveli, ha a huzatban kotyog a párna. Az én díszpárnáimban belül amúgy szinte mindig az aktuálisan legolcsóbb ikeás párnák laknak.)

Előbb kivasaltam a horgolást (gőzölős vasalóval, színével lefelé két frottírtörülköző között, mert én ilyen óvatos vagyok), aztán előrántottam végtelen készleteimből egy alkalmatos színű polárdarabot, hogy rávarrjam. Az alsó meg felső szélt, amelyek pofásak voltak és problémátlanok, rejtett öltéssel fel is varrtam szépen kézzel, de az oldalsókkal valami mást kellett kezdenem.

Mint a fenebbiekben is látható, az én horgolásaim kruxa az oldalsó szél, ami minta esetén mindig olyan egyenletes lesz, mint az ökörhugyozás. Úgyhogy ezeket én el szoktam takarni, ha lehet.

Ezúttal lehetett.

Végiggombostűztem,

aztán erisszed rajta széles cikcakkal végig, fiam Erik.

A hátlapot a szokásos anyagból és a szokásos eljárással csináltam, mert persze még mindig rühellek gomblyukakat varrni.

Színt színre fordítva összegombostűztem egymással a kész elejét meg hátulját, összevarrtam, kifordítottam, belepofoztam a párnát. És voálá, már kész is.

A hátulja pedig így fest, helló újabb tamperei fülesgomb.

Na, nesztek még egy közelit is a sarkáról nekije.

 
2 hozzászólás

Szerző: be 2019/03/16 hüvelyk eská, tavasz

 

2 responses to “Eská 6/27 – Tavaszi párna marokkói szívekkel

 1. vica57

  2019/03/17 at 10:48

  Nekem ez a te párnád, a kisbencézett ( 😀 ) marokkói horgolás szín-összeállítása, sokkal jobban tetszik, mint az eredeti a videón. A fehér keret idegen, attól valahogy csak tarka lesz és nem harmonikus.
  Talán ha az alapszín narancs volna, és a fehér csak az egyik kitöltőszín, akkor kellemesebb hatást tenne az eredeti.

   
  • mák

   2019/03/17 at 11:24

   Szerintem ez a marokkói csempék alapján készülhetett, úgyhogy a fehér “fugának” ez lehet az oka. 🙂

    

Mondd csak!

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

 
%d blogger ezt szereti: