RSS

Intermezzó – A HT Projekt 1.

16 jan

Igen, tudom. Előbb a többit kéne befejezni. No de akkor is, itt most nincs mit tenni, belevette a fejembe magát a Hőmérséklet Takaró (temperature blanket), ami egy igazi Hosszú Távú Projekt, egy teljes évig tart, és nem is lehet lerövidíteni. Sajna most úgyse vagyok másra jó, meg Poci is itt alszik a bokámon (nagyon meggyőzően csinálja), úgyhogy félrerakom a szülői elvárásokról és az óvoda-iskola viszonyról szóló tanulmányt, amit éppen jegyzetelnék a szita agyammal, és inkább pofázom a horgolásról egy kicsit.

Ha még nem találkoztatok ilyesmivel: a hőmérséklet takaró úgy készül, hogy egy éven át minden áldott nap az éppen adott nap hőmérsékletéhez rendelt színből horgol vagy köt hozzá az ember egy-egy újabb elemet, általában egy-egy újabb sort. Tehát az év végére lesz például egy 365 soros takaród, ami szépen megmutatja, hogyan melegedett fel az idő tavasszal, aztán hogyan hűlt vissza ősszel, és milyen dögmeleg volt nyáron. Mivel nálam az is fontos, hogy tudjam hurcolni magammal a buszutakra a cuccot, nyilván nem újabb sorok lesznek ezek, hanem újabb nagyinégyzetek. 365 darab. Normális emberek persze az ilyesmit hónapokig, vagy legalább hetekig tervezgetik, nem pedig csak úgy beleugranak fejest, de én így is meg fogom csinálni, azangyalát, mondtam.

A gond csak az volt, hogy ezt január 8-án mondtam, máris jó egyhetes késésben. Igaz, hogy itt ezen a blogon az év szeptemberben kezdődik, de ez takaróban annyira nem festene jól, legalábbis mérsékelt kontinentális éghajlaton nem. Ezt tényleg január elsejétől kell kezdeni, hogy igazán pofás legyen, márpedig majdnem egy évig várni, addig bármikor ráeshet a fejemre egy fél tégla, oszt kampeca hőmérséklet takaró. Vagy most kezdek hozzá, vagy sosem.

Úgyhogy hozzákezdtem.

Első lépésként szépen szivárványba rendeztem a fonalaimat a polcukon.

Kiindulásként kiválóan megteszi. Mivel nagyinégyzetekkel és meglehetősen laza színkeretekkel akarok dolgozni, közben is szerezhetek be még további gombolyagokat, olyat, amilyenre éppen kedvem szottyan.

A laza színkeretek abszolúte hasraütésszerűen lettek kitalálva általam, és a következőképpen festenek:

 • +7 fok alatt – kékek (1. rekesz)
 • +7-től +14-ig – zöldek (2. rekesz)
 • +14-től +21-ig – sárgák (3. rekesz)
 • +21-től +28-ig – pirosak (4. rekesz)
 • +28 fölött – bordóslilák (5. rekesz)

A 6. rekesz semleges színű fonalai összeillesztéshez meg nagyinégyzet-középhez lesznek bevetve, majd meglátjátok.

Úgyhogy ugorgyunk bele a közepébe felkiáltással bele is ugrottam mingyást.

A kékek a +7 fok alatti hőmérsékletek képviseletében vannak jelen, a vajszínű (semleges szín) a négyzetek közepébe kerül. (Egyelőre úgy gondolom, ugyanezzel a színnel csinálom meg mind a 365 darab közepét, de ez még nincs kőbe vésve.)

A kisnaptár a januári Praktikában volt, amit kísérletből vettem meg, mert már kábé tíz éve nem veszek Praktikát (hosszú történet), és valószínűleg nem is nagyon fogok (ez is a hosszú történet része). Mindenesetre azért néha úgy kétévente teszek egy kísérletet vele, és ezúttal naptárt is adtak hozzá. Ugyan naptárnak teljesen használhatatlan (túl kicsi), de a HT projekt vezetéséhez jobb se kell.

Mint tecciklátni, az adott naphoz bevezetem a hőmérsékleti minimumot-maximumot plusz az uralkodó időjárási körülményeket, így könnyebben tudom pótolni a kiesett napo(ka)t. Mivel nem egymásra épülő sorokból, hanem különálló nagyinégyzetekből építem fel, hurcolható is lesz, plusz a többféle színből készülő nagyinégyzet arra is ad lehetőséget, hogy asszociatív módon az aznap hangulatát is belehorgolhassam, ne csak a hőmérsékletét.

Ez itt például a mai nap, január 16-a:

Reggel sütött a nap, aztán elszürkült az ég, szeles idő van, én meg nyamvadt vagyok, de reménykedem abban, hogy mégse takonykór lesz belőle. Ez nagyinégyzetben így fest. Istókzicsi.

Szóval kérem ennek én most nekiláttam, a többi harminc félkész/készülő izé mellé ez is elfér. Minden hó végén újabb értesítést adok majd ki arról, éppen hogyan állunk, miként fest a hátunk mögötti hónap nagyinégyzetekre hangszerelve, milyen nehézségek adódtak, stb.

A projekthez amúgy egy munkatárs is mindenáron csatlakozni akar, de ezt még megfontolom.

 
4 hozzászólás

Szerző: be 2019/01/16 hüvelyk eská, macs, tél

 

4 responses to “Intermezzó – A HT Projekt 1.

 1. Zsuzsi

  2019/01/16 at 18:42

  Vicces ötlet. Azon gondolkozom, hogy a 365 darabból hogy lesz takaró, mert az prímtényezős felbontásban 5*73, nem ideális takaró oldalarány… 😀

   
  • mák

   2019/01/16 at 18:44

   Óó, arra már találtam megoldást. 🙂

    
   • Zsuzsi

    2019/01/16 at 19:33

    ???

     
    • mák

     2019/01/16 at 19:53

     Trükkös lesz. 🙂

      

Mondd csak!

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

 
%d blogger ezt szereti: