RSS

Újracucc – Pulóverből kardigán 2.

26 aug

Ilyesmi átalakítás már volt egy, de ezúttal kicsit másként csináltam, úgyhogy tessék.

Ezzel kezdődött:

sá1

Pillekönnyű, puha, garbónyakú pulcsi, még abból az időből való, amikor makacsul próbálkoztam a garbóviselettel, mert milyen jó az ember nyakának, hogy meleg. Persze hiába próbálkoztam, ha egyszer utálom a garbókat. Folyton igazgatni kell azt a szép meleg nyakmegoldást, és én azt szeretem, ha felveszek egy holmit, aztán nem kell folyton helyrehúzgálni a különböző részeit. Úgyhogy ez is ott volt szépen felstószolva a “majd csinálunk vele egyszer valamit” kupacban.

Először is gondosan levagdostam róla a fölösleges részeket, így ni. (Az egyikből lett ezek közül a tegnapi átalakítás nyakkivágásába illesztett betét, mint tecciklátni.)

sá2

Ugyebár, már ezen a ponton kardigán-kinézete van – tulajdonképpen itt is megállhattam volna, ha beérném azzal, hogy egy sárga kardigánt mutogassak magamon a nézők mulattatására. Végül is, vigye el a fene, a látvány megvan, aztán majd a jövőben megoldjuk az eldolgozását (vagy nem, mert idő nem lesz, kedv nem lesz, és úgyse kéri rajtam számon senki). Viszont nem csak azért varrogatok én, hogy cuccokat mutogassak a blogon, ezeket a cuccokat én hosszú távra tervezem, hát dolgozzunk el mindent szépen, miként az a controlfreakekhez illő.

Ezért például előbb elszegtem cikcakkal a széleket, hogy ne bomoljanak el. Ha nagyon lágy és puha a kötött anyag, érdemes előbb kábé fél centivel a szélétől végigvarrni rajta, így nem lesz hullámos, de továbbra is rugalmas marad. Persze utána érdemes elszegni a legszélén is, eleve dupla munka, de a kardigán meg fogja köszönni, amikor mosásba kerül.

Az igazi persze egy overlock gép lenne erre a célra, de még mit nem, így is ketten vannak a házban, Erik meg Primera (az utóbbi szépen lefedve és bezsírozva, hogy ha Erik átmenetileg beadná a kulcsot, ne maradjak teljesen géptelen). Meg aztán egy overlock már sok lenne a jóból, én olyannak szeretem az átalakításaimat, hogy bárki utánam csinálhassa, akinek van egy Erikhez hasonlatosan öreg varrógépe.

sá3

Az eldolgozáshoz azt terveztem, hogy egyetlen folyamatos varrásvonallal hajtom vissza a nyakkivágást/elejét/alját, borítéksarkokkal (összesen néggyel: elejefelül jobbra meg balra, elejealul jobbra meg balra, logikus).

Borítéksarkot az én tapasztalataim szerint kétféleképpen lehet csinálni: csúnyán és gyorsan géppel, vagy szépen és lassan kézzel. Én ezúttal az utóbbit választottam:

sá4

Ezután a többi persze így is könnyű volt és egyszerű: visszahajtottam a széleket, egyenes varrással végigvarrtam rajtuk, kész. Az ujjára viszont szerettem volna visszavarrni az eredeti passzét,

sá5

így színt színre fordítva és a megfelelő ponton összegombostűzve végigvarrtam az ujján meg a passzén cikcakkal,

sá6

elszegtem, majd a színén egy egyenes varrásvonallal megerősítettem a visszahajtást.

sá7

Már csak az volt hátra, hogy adjak neki neki valami különleges befejezést, és mivel amúgy is szivárványhetet tartok, egy szivárványszínű effektfonallal végigmentem a nyakkivágása-eleje-alja vonalán, cikcakkal fogva oda a fonalat, így ni. (Látjátok, hol és hogyan vezetem a fonalat? A legjobb megoldás átbújtatni a varrógéptalp kis lyukán, így nem kell arra koncentrálnod, hogy pontosan lefogja-e a cikcakkvarrás a fonalat – nemigen van más választása.)

sá8

És ez lett a végeredmény. Nyilván nem olyan egyenletes, mintha a gyárban rakták volna össze, de az enyém, és senki másnak nincs több ilyen, sálálá.

sá9

 
2 hozzászólás

Szerző: be 2016/08/26 hüvelyk újracucc, eská, nyár

 

2 responses to “Újracucc – Pulóverből kardigán 2.

 1. Katalin

  2016/08/26 at 08:39

  nem semmi
  bátor vagy és eszméletlen kreatív
  én gyáva vagyok kötötteket így vágnaiszabni

   
  • mák

   2016/08/26 at 08:42

   Csak az elsőt nehéz, utána már jön magától. 🙂 (Persze az sem árt, ha a jelenlegi formájában hordhatatlan, és eredetileg is csak pár fityingbe került.)

    

Mondd csak!

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

 
%d blogger ezt szereti: