RSS

Tervek, lehetőségek

01 aug

(Rém hosszú poszt lesz, előre figyelmeztetek mindenkit; a végén ráadásul még meg is szavaztatom azt, aki addig kibírta.)

Vége felé jár az az egy év, amit eredetileg erre a blogra szántam, de már hónapok óta tisztában vagyok vele, hogy folytatni fogom. Már azt is elmondtam, miért, de most újra összefoglalom:

– Ha mindennap be kell posztolnom, mit vettem fel, kisebb az esély arra, hogy kinyúlt otthonkákban ténferegjek otthon, vagy mindig ugyanazt a három ruhát cserélgessem házon kívül.

– Könnyebb rájönnöm arra, milyen holmijaimtól érdemes megszabadulnom, ha nem ugyanazt a három ruhát cserélgetem, hanem időnként le kell ásnom a szekrény mélyére. Igazából tényleg nem a tárolókapacitás a gond, hanem a kárbaveszett lehetőségek. Nem érdemes olyan holmikat tartanom, amelyeket úgysem hordok, miközben más valaki talán örülne nekik. (A majdnem egy év alatt már egy egész ládányi ruhanemű és cipő kereste új gazdáját, némelyik meg is találta.)

– A családom e pillanatban is négy különböző országban leledzik szétszórva, és vannak olyan tagjai, akiknek jól jön, ha mindennap látják, megvan még kezem-lábam, és próbálok adni magamra egy pöttyöt. (Anyám egyszer már felhívott délután négykor azzal, hogy “ma még nem volt poszt, biztos jól vagy?”)

 

Sajnos eredeti terveimhez képest mostanra kissé összekuszálódtak a dolgok, de azért továbbra is folytatni akarom a blogot. Az, hogy milyen formában, még csak nem is elsősorban az én szándékaimtól, hanem a következő néhány hónap hozta jövőtől függ. Ami biztos:

– Muszáj vennem magamnak néhány új holmit, főként cipőt. Összesen tizenegy darabnak mondtam búcsút eddig (és még nincs is itt az egy év vége): volt, amit muszáj volt kidobnom, mert menthetetlen volt, a többit meg elajándékoztam, mert beláttam végre, hogy teljesen fölöslegesen tartom a szekrényben, ha kényelmetlen/kicsi/hordatlan/satöbbi. Ha nem akarok odajutni, hogy báli topánkában billegjek át a boltba egy liter tejért, lépnem kell cipőügyben.

– Csak akkor veszek magamnak nekem-új* holmit, ha ugyanabból a kategóriából három régitől megszabadulok valamilyen formában. Vagyis nekem-új pólóhoz ki kell dobnom/ajándékoznom három régi pólót, nekem-új cipőhöz ki kell dobnom/ajándékoznom három régit – de hát értitek. (Az egyetlen kivétel a nadrág. Ha egy nekem-új nadrághoz ki kell dobnom három régit, tán másfél gatyám marad.)

– Előre megszabott pénzügyi keretből fogok gazdálkodni. Amikor még úgy látszott, hogy ősztől csak egy újabb tanév jön az eddigi tizenhárom mellé, már akkor is ez volt a tervem, hát még most. Az, hogy mekkora lesz ez az előre megszabott keret, az nagyon-nagyon a következő néhány hónaptól függ. Eredetileg úgy gondoltam, hogy egész évre harminckilencezer forintokat irányzok elő magamnak, végül is októberben leszek harminckilenc, ünnepeljük meg. Oké, vannak, akik egész évben nem költenek ennyit ruhákra, de hát olyanok is vannak, akik egyetlen pár cipőt vesznek ennyiből – jó kis összegnek tűnt, na, se túl nagy, se túl kicsi. Most, a jelen körülmények között, inkább arra hajlok, hogy legyen 25, ebben ugyan sehol semmi szimbóleum, de azért mégis csak jó valamire. Meglátjuk.

 

Az is nagyon-nagyon az igen közeli jövőtől függ, hogyan folytatom tovább a blogot. Volt ugyan két lehetséges forgatókönyvem, de amíg a helyzet ennyire bizonytalan, még nem biztos az sem, mindkettő megvalósítható-e. A poszt végére odatettem egy szavazást, hogy lám, kedves-kevés olvasómat mi érdekelné inkább – azt sajnos nem tudom megígérni, hogy tényleg képes leszek-e a szavazás eredménye alapján cselekedni, mindenesetre megpróbálom.

Íme, a két lehetőség:

1. Ugyanaz, mint eddig, 12 új ruhadarabbal

Ebben az esetben folytköv, mintha nem is ért volna véget az év, az előirányzott keretösszegből minden hónapra jut majd egy olyan új ruhadarab, amivel végigjátszhatom egy héten át a szokott kihívásomat. Egyszerű. (Ezúttal viszont kivonom a képletből a nekem-új cipőket. A decemberi kihívás ugyan cipőfélével volt, és azzal lesz az augusztusi is – majd meglátjátok, hajaj -, de az ezutáni beszerzéseimnél mindennap hordható cipőkre lesz szükségem, nem afféle kis vicceskékre.)

2. 12/30/30

Tizenkét hónap, minden hónapban összesen harminc ruhadarab. Ebben az esetben nem számít, mi a régi, mi az új, de minden hónapban összesen harminc darabból gazdálkodhatok: cipő, szoknya, nadrág, felső, blézer, ruha, kardigán, mindegy, micsoda, de összesen harminc mindegymicsoda áll csak rendelkezésre egy egész hónapon keresztül, hogy ilyen-olyan kombinációkban felvegyem.

Nem kell megijedni, nem én találtam ki ezt a projektet: angolszász nyelvterületen pár évvel ezelőtt söpört végig az OOTD-blogokon, és már akkor is gondolkodtam rajta, milyen érdekes lenne végigcsinálni egy egész évet ilyen megkötésekkel. Kihívás ez a javából, és nagyon érdekel is.

Sajnos ennek a megvalósíthatósága is nagyrészt attól függ, hogyan alakul a következő néhány hónapban az életem. Mindenesetre itt vannak a lehetőségek, itt vannak a többé-kevésbé megvalósítható tervek, tessék szavazni.

* “Nekem-új” szómagyarázat: nyilvánvalóan leginkább turkálni vagy vaterázni fogok új cuccokat, nem pedig besétálok egy igazi üzletbe.

 
14 hozzászólás

Szerző: be 2014/08/01 hüvelyk blabla, nyár, tavasz, tél, ősz

 

14 responses to “Tervek, lehetőségek

 1. Anettka van de Mért

  2014/08/01 at 13:34

  Bár a ruhák sem elhanyagolhatók, mégis a hozzá tartozó szövegek a legjobbak. Hajrá, ne hagyd abba, remélem, rendeződnek a dolgok.

   
  • mák

   2014/08/01 at 14:17

   Köszi, biztosan folytatni fogom. A többi meg majd kialakul.

    
 2. postmodernystka

  2014/08/01 at 13:40

  és szerezzél nadrágokat! olyan jól áll!

   
  • mák

   2014/08/01 at 14:19

   Első körben megpróbálok varrni egyet-kettőt. Az üzletek valami okból nem érdeklődnek az én fenékszerkezetem iránt, és ebből kifolyólag sajnos a turkálók sem.

    
   • postmodernystka

    2014/08/01 at 14:20

    ne add fel, egy fenekszerkezetre se konnyu nadragot talalni, ez nem ellened iranyul 😀

     
    • mák

     2014/08/01 at 14:23

     Időnként _tényleg_ felteszem a kérdést, vajon a nők hány százaléka képes gatyát vásárolni csak úgy, lazán, fél napnyi ide-oda talpalás nélkül.

      
     • postmodernystka

      2014/08/01 at 14:39

      nekem a multkor sikerult, de ez teljesen veletlen volt szerintem es kb once in a blue moon tortenik meg

       
     • Anettka van de Mért

      2014/08/01 at 22:08

      nekem nagyon ritkán, sokszor az a benyomásom, hogy az üzletek csak 38-as vagy annál kissebb méretű gyereklányokra gyártanak, még az olyan üzletek is, ahol az árak azt indolkolnák, hogy felnőtt közönség a vásárló. ha már van l-es, az csoda. de az még mindig nem jó, mert ha l-es, akkor nekem pl. rövid.

       
 3. Filly

  2014/08/01 at 14:57

  Rám jók a férfigatyók (jó, öv kell rájuk 😀 ), de pont a sok-sok szoknyát szeretem a blogodban! 🙂 Részemről a 12/30/30-ra szavazok! 🙂

   
  • mák

   2014/08/01 at 15:02

   Nos, kétségtelenül az lenne a legérdekesebb kísérlet. 🙂 (És milyen szépen káromkodnék majd az év végére.)

    
  • Anettka van de Mért

   2014/08/01 at 22:09

   én is inkább férfi-nadrágokat szoktam venni,

    
   • mák

    2014/08/02 at 06:08

    Nekem is rá kellett jönnöm, hogy a férjem nadrágjait tudom a legkönnyebben hordhatóvá alakítani. Könnyebben, mint bármilyen női nadrágot…

     
 4. Nat

  2014/08/01 at 15:20

  Én 25-én születtem, felajánlom szimbóleumnak 😀 De igazából azt akartam mondani, hogy mindegy, csak folytasd! 🙂 (Ha kötelező lett volna választani, akkor pedig a 12/30/30-ra nyomtam volna, de szerencsére nem volt az.)

   
  • mák

   2014/08/01 at 16:14

   Arra is nyomhattál volna nyugodtan. 🙂 Egyszer mindenképpen megcsinálom majd, amikor biztosan lesz rá lehetőségem. Olyan szép önkínzásnak tűnik, kár lenne lemondani róla.

    

Mondd csak!

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

 
%d blogger ezt szereti: