RSS

A szabályokról

14 Sze

Igaz, hogy már a bevezetőben elmondtam, mit fogok csinálni egy éven keresztül, de most, két heti móka után talán már érdemes pontosítanom azt is, amiről eddig nem esett szó.

Tehát: egy éven keresztül nem vásárolok magamnak új ruhadarabot vagy kiegészítőt, de mindennap másként öltözöm fel. Ezen belül viszont valószínűleg szükség lesz néhány megkötésre meg néhány engedményre is.

Szóval: nem veszek ruhákat. Nem veszek cipőket. Nem veszek táskát, bizsut, kendőt, sálat, kesztyűt, sapkát, semmiféle kiegészítőt. Sem boltban, sem online, sem turkálóban nem vásárolok semmit, ami ruhadarabnak vagy kiegészítőnek számít. Nem veszek varrni való anyagokat sem, sőt – cérnát, szalagot, cipzárt, semmiféle varrókelléket sem veszek.

Kivételek:

a) Vis maior esetek. Volt már olyan, hogy a buszról leszállva beakadt a ruhám, és teljes hosszában végighasadt, így kénytelen voltam gyorsan cselekedni. A gyors cselekvés egyik eredménye volt a 354. szám alatt megjelenő szoknya. Azt bizony akkor azonnal turkáltam ki magamnak egy pólóval egyetemben, hogy ne cafatokban lógó ruhában folytassam az utam…

b) Harisnyák. Ezek is nagyjából a vis maior esetek közé tartoznak. A szivárvány minden színében rikító téli harisnyáim a maguk vastag szövésével nem tartoznak a veszélyeztetettebb darabok közé, de bizony az ősszel és tavasszal hordott példányokon pillanatok alatt felfut a szem. Lehet, hogy heteken belül kifogyok belőlük.

c) Fehérnemű. E pillanatban ugyan optimistán úgy látom, hogy egy évig ki tudom húzni a jelenlegi készlettel, de ha mégsem, hát bizony muszáj lesz vennem újat az elrongyolódott darabok helyett.

d) Ajándékba kapott akármik. Egy év alatt lesz itt szülinap, karácsony, névnap, és ezek rendszerint ajándékokkal járnak. Igaz, hogy ritkán kapok ajándékba ruhaneműt, de táskát, sálat, kendőt még így is, nem beszélve a zoknikról vagy ékszerekről. A legszebb (és legértékesebb) ékszereimet mindig ajándékba kaptam. Nemigen látom értelmét, hogy, ha a felsoroltak közül bármivel is megörvendeztetnek, megcsodáljam, aztán 2014. szeptember 1-ig félretegyem azt.

e) Mindaz, ami az “uraságoktól levetett holmi” kategóriába tartozik. A barátnőim vagy családtagjaim néha kiborítják a szekrényüket, hogy megszabaduljanak a nekik már nem kellő daraboktól, mint ahogyan néha én is megteszem ezt. Ha ez alatt az egy év alatt következik be ilyesmi, úgy tekintem, mintha ajándékba kaptam volna azokat a cuccokat, úgyhogy a d) pont lesz érvényes ezekre is.

További kivétel, és azért jelzem ezt külön, mert ez már nem a muszájos kategória:

f) Amit magamnak varrok. Igaz, hogy egy éven át nem vásárolok magamnak új anyagokat ehhez, de azt sem látom magam előtt, hogy egy egész évig ne varrjak magamnak semmit. A varrás megnyugtat, kikapcsol, szórakoztat, hát nem fogom magam megfosztani tőle, ráadásul (többé-kevésbé) eleve voltak már terveim a lakásban lévő anyagokkal kapcsolatban. Igaz, félve vallom be, azokból sincs kevés. Varrnivalóból is épp úgy halmoztam fel, mint ruhadarabokból: lassan-lassan, de mindig volt hely, ahová azokat tegyem, hát elég sok van belőlük.

És a kivételekhez még hozzá kell adnom valamit, amiről az elmúlt két hét folyamán, a szekrényeim rendszerezése során jöttem rá, hogy muszáj lesz beemelnem ebbe a sorba:

g) Ha valamit jelentősen átalakítok, az a továbbiakban új darabnak számít. Nem olyasmikre gondolok itt persze, mint a méretre igazítás, hanem az ennél jelentősebb és látványosabb átalakításokra. Az elmúlt két hét alatt már megjelentek itt olyan darabok, amelyeket ugyan már meguntam kissé, de mégsem akarok igazából megszabadulni tőlük, hát kell tennem velük valamit, hogy továbbra is használhassam azokat. Ilyenkor lehet például egy átalakítás segítségével ruhából szoknya, pólóból ruha, az egyszínű megunt akármiből valamilyen dekoráció segítségével egy színesebb, szokatlanabb darab.

Pontosítások megvoltak, a visszaszámlálás folytatódik.

 
Hozzászólás

Szerző: be 2013/09/14 hüvelyk blabla

 

Mondd csak!

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

 
%d blogger ezt szereti: